Την αναβολή της δεύτερη εκτέλεσης θανατοποινίτη διέταξε ο διευθυντής των φυλακών της Οκλαχόμα μετά το τραγικό αποτέλεσμα που είχε η πρώτη εκτέλεση του θανατοποινίτη Κλέιτον Λόκετ (αριστερά στη φωτογραφία). Ο επικεφαλής των φυλακών όπου επρόκειτο να γίνει η πρώτη διπλή εκτέλεση καταδίκων στην πολιτεία της Οκλαχόμα εδώ και 80 χρόνια, διέταξε να σταματήσει η διαδικασία τρία έως τέσσερα λεπτά μετά την έναρξη της έγχυσης του θανατηφόρου μείγματος στον Λόκετ.

Η εκτέλεση σταμάτησε στις 18:23 τοπική ώρα της Τρίτης (02:23 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας), καθώς αποδείχτηκε η «αποτυχία της ενδοφλέβιας» ένεσης όπως ανακοινώθηκε. Ο θανατοποινίτης όμως κατέληξε από προφανή ανακοπή της καρδιάς στις 19:06 τοπική ώρα της Τρίτης (03:23 ώρα Ελλάδας της Τετάρτης).«Πιστεύουμε ότι μια φλέβα έσπασε και το κοκτέιλ των φαρμάκων δεν λειτούργησε όπως ήταν σχεδιασμένο να λειτουργήσει. Ο διευθυντής διέταξε να σταματήσει η εκτέλεση » είπε ο εκπρόσωπος του πολιτειακού σωφρονιστικού συστήματος Τζέρι Μάσι.

Ο 38χρονος Λόκετ είχε καταδικαστεί επειδή είχε πυροβολήσει τη 19χρονη Στέφανι Νέιμαν και στη συνέχεια παρακολούθησε τους δύο συνεργούς του να τη θάβουν ζωντανή, το 1999.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο διευθυντής των φυλακών διέταξε επίσης την αναβολή της δεύτερης εκτέλεσης η οποία επρόκειτο να γίνει δύο ώρες αργότερα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πολιτειακού σωφρονιστικού συστήματος, η εκτέλεση του δεύτερου θανατοποινίτη Τσαρλς Ουόρνερ (δεξιά στη φωτογραφία) αναβλήθηκε για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 14 ημερών

Η διπλή εκτέλεση επρόκειτο να γίνει με βάση ένα νέο πρωτόκολλο που αφορά τη θανατηφόρο ένεση, η οποία όμως δεν έχει εξεταστεί ποτέ και δεν είναι γνωστό το μείγμα της. Αυτή η νέα δόση που χορηγείται στους θανατοποινίτες αποτελείται από τρία συστατικά, ένα ηρεμιστικό, ένα αναισθητικό και την τελική φονική δόση από χλωριούχο κάλιο.

Πριν από την πρώτη αποτυχημένη εκτέλεση η συνήγορος ενός από τους θανατοποινίτες είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της για την αποτελεσματικότητα του ενέσιμου διαλύματος. «Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα μας, η πολιτεία της Οκλαχόμα αρνήθηκε ξανά και ξανά για να μας παράσχει πληροφορίες σχετικά με την πηγή, την καθαρότητα, τον έλεγχο και την απόδοση των ουσιών που θα χρησιμοποιηθούν . Δεν ξέρω καν αν αυτές οι ουσίες έχουν αγοραστεί νομίμως» είπε η Μαντλίν Κοέν συνήγορος του Ουόρνερ.

Μετά την άρνηση βιομηχανιών από τον ευρωπαϊκό χώρο να παρέχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες την πιο κοινή αναισθητική δόση για τις εκτελέσεις θανατοποινιτών την πεντοβαρβιτάλη αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη βαρβιτουρικών , εξηγεί το ΑΜΠΕ, και αγωνίζονται να βρουν εναλλακτικές λύσεις οι οποίες όμως οδηγούν σε διαμαρτυρίες και πολλαπλασιασμό των ένδικων μέσων.