Συγκλονίστηκε σήμερα το Ιράκ από ένα μπαράζ αιματηρών επιθέσεων σε εκλογικά κέντρα όπου τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας ψηφίζουν από νωρίς το πρωί, δύο ημέρες νωρίτερα, για τις βουλευτικές εκλογές και ύστερα από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι τουλάχιστον 10 αστυνομικοί και στρατιώτες νεκροί, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν το πρωί και 15 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον εκλογικού τμήματος στη Βαγδάτη, όταν καμικάζι πυροδότησε τη ζώνη με τα εκρηκτικά που έφερε, ανακοίνωσε η αστυνομία που απέκλεισε το σημείο.

Λίγα λεπτά αργότερα, στο Κιρκούκ, βορείως της Βαγδάτης, τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν επίσης σε επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σε εκλογικό τμήμα της πόλης Τουζ Χουρμάτου, ανακοίνωσε ο δήμαρχός της.

Χθες, πέντε εκλογικά τμήματα στο Κιρκούκ είχαν δεχθεί επίθεση με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα παιδί και να τραυματιστούν δύο στρατιώτες και ένας λοχαγός.
Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα στο Ραμάντι (100 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης), θύμα επίθεσης εναντίον αυτοκινητοπομπής που κατευθυνόταν σε εκλογικό τμήμα. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε στο Τικρίτ του κεντρικού Ιράκ και εννέα τραυματίστηκαν στη διάρκεια επίθεσης.

Στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ τουλάχιστον έξι ιρακινοί δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν σε επίθεση εναντίον του λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν για να μεταβούν σε εκλογικό κέντρο της πόλης προκειμένου να καλύψουν την πρόωρη ψηφοφορία που διεξάγεται για τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με την αστυνομία και ιατρικές πηγές.
Οι ρεπόρτερ επέβαιναν σε στρατιωτικό λεωφορείο για λόγους ασφαλείας σε αυτή την ιδιαίτερα επικίνδυνη περιοχή του βορρά, όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Στην ίδια πόλη, δύο καμικάζι επιτέθηκαν το πρωί σε εκλογικό τμήμα. Ο πρώτος σκοτώθηκε από αστυνομικούς, ο δεύτερος όμως κατάφερε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος τραυματίζοντας τρεις αστυνομικούς και δύο στρατιώτες.

Πενθήμερη αργία

Τα 800.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας κλήθηκαν στις κάλπες δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 30ής Απριλίου, ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια κατά την εκλογική διαδικασία. Επίσης σήμερα ψηφίζουν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό, οι κρατούμενοι και οι δεσμοφύλακές τους.
Οι Ιρακινοί του εξωτερικού που άρχισαν από χθες να ψηφίζουν σε 19 χώρες μπορούν να προσέρχονται στις κάλπες έως σήμερα το βράδυ.

Οι αρχές υπό τον φόβο κλιμάκωσης της βίας κήρυξαν πέντε ημέρες αργίες –από χθες έως την Πέμπτη– σε μια προσπάθεια διασφάλισης της ομαλότητας της ψηφοφορίας, στην οποία καλούνται να μετάσχουν πάνω από 20 εκατομμύρια ψηφοφόροι.
Είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, ωστόσο σε κλίμα αυξανόμενης βίας της οποίας ο στρατός και η αστυνομία αποτελούν συχνά στόχο. Τουλάχιστον 9.000 υποψήφιοι διεκδικούν τις 328 έδρες στο ιρακινό κοινοβούλιο.

Από τις αρχές του έτους περί τα 600 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους. Η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να περιορίσει τα ολοένα αυξανόμενα βίαια επεισόδια που συνολικά έχουν στοιχίσει τη ζωή τριών χιλιάδων ανθρώπων.
Από τις 07.00 τοπική ώρα που άνοιξαν οι κάλπες, στρατιώτες και αστυνομικοί είχαν σχηματίσει ουρές έξω από τα σχολεία της Βαγδάτης και της υπόλοιπης χώρας για να ψηφίσουν. «Οι Ιρακινοί θέλουν αλλαγή. Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει γιατί απέτυχε παταγωδώς», δήλωσε ο Τζαουάντ Καντέμ, υπαξιωματικός της αστυνομίας περιμένοντας έξω από εκλογικό κέντρο στο κέντρο της Βαγδάτης.