Ένας από τους οκτώ ευρωπαίους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που κρατούνται από την Παρασκευή στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, «απελευθερώθηκε» σήμερα, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για τους συναδέλφους του, δήλωσε μια εκπρόσωπος των αυτονομιστών.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν τον παρατηρητή να βγαίνει από το κτίριο των διοικητικών υπηρεσιών του Σλαβιάνσκ συνοδευόμενος από τρεις άοπλους άνδρες, να μπαίνει σ’ ένα λευκό τζιπ του ΟΑΣΕ και να αναχωρεί.

Πρόκειται για τον σουηδό παρατηρητή, ο οποίος πάσχει από ήπια μορφή διαβήτη, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Στέλα Χορόσεβα. «Απελευθερώθηκε», είπε η εκπρόσωπος του αυτονομιστή δημάρχου του Σλαβιάνσκ. «Όσον αφορά τους άλλους, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν είναι ο μόνος από τους παρατηρητές που απελευθερώνεται σήμερα, η εκπρόσωπος απάντησε, «Ναι».

Δώδεκα άνθρωποι, από τους οποίους οκτώ ξένοι και τέσσερις Ουκρανοί, κρατούνται από την Παρασκευή από τους αυτονομιστές, οι οποίοι τους χαρακτήρισαν σήμερα «αιχμαλώτους πολέμου» και θέλουν να τους ανταλλάξουν με πρόσωπα που κρατούν οι ουκρανικές αρχές.