Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ολλανδία κατέγραψε ρεκόρ, με πάνω από 5.800 νέα περιστατικά σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Η γρήγορη αυτή αύξηση ασκεί πιέσεις στις αρχές να επιβάλουν νέους περιορισμούς στη χώρα.

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία κατέγραψε σήμερα πάνω από 1.000 νέα κρούσματα κορονοϊού σε μία μόνο ημέρα, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, με την κυβέρνηση να προειδοποιεί ότι η χώρα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για την μάχη που έχει μπροστά της.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό που έρχεται», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αντόνιο Σάλες σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε νοσοκομείο στην πόλη Μπράγκα, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με την υγειονομική αρχή DGS, σήμερα καταγράφηκαν συνολικά 1.278 νέα κρούσματα και 10 θάνατοι. Η τελευταία φορά που η Πορτογαλία ανακοίνωσε πάνω από 1.000 ημερήσια κρούσματα ήταν στις 10 Απριλίου κατά τη διάρκεια του lockdown.

Πολωνία

Η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε όλη την Πολωνία θα είναι υποχρεωτική από το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

«Το δεύτερο κύμα μάς έχει φθάσει και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ισχυρό τρόπο», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου, εξηγώντας ότι το σύνολο της χώρας των 38 εκατ. κατοίκων θα θεωρείται πλέον «κίτρινη ζώνη».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Πολωνία απέχει λίγο από το να καταγράψει έλλειψη νοσοκομειακών κλινών για ασθενείς της Covid-19. Είπε, ωστόσο, ότι στόχος συνεχίζει να είναι το να αποφευχθεί ένα καθολικό lockdown, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η οικονομία.

Η Πολωνία κατέγραψε σήμερα 4.280 κρούσματα και 76 θανάτους, με τον συνολικό απολογισμό στη χώρα να φθάνει τα 111.599 περιστατικά κορονοϊού και τους 2.867 νεκρούς.

Η Πολωνία δεν αποκλείει να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης εάν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας.

«Εάν η κατάσταση συνεχίσει να κλιμακώνεται και υπάρξει ανάγκη για επιβολή νέων μέτρων, δεν αποκλείουμε αυτή την πιθανότητα», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι, ερωτηθείς εάν η Πολωνία θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι περιορισμοί λόγω του κορονοϊού στα σχολεία ίσως χρειαστεί να γίνουν πιο αυστηροί.

Νωρίτερα, ο Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε ότι από τις 10 Οκτωβρίου γίνεται υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε όλη την Πολωνία, λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων.

Σερβία

Αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη Σερβία, γεγονός που αναγκάζει την κυβέρνηση να πάρει επιπρόσθετα μέτρα περιορισμού. Εδώ και πέντε μέρες ο αριθμός των προσβληθέντων από την Covid-19 σε ημερήσια βάση ξεπερνάει τους εκατό. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 151 νέα κρούσματα ενώ απεβίωσαν δύο ασθενείς.

Από απόψε επιβάλλεται περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης τα οποία θα λειτουργούν μέχρι τις 11:00 η ώρα το βράδυ.

Η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας έδωσε επίσης στην δημοσιότητα αριθμό κινητού τηλεφώνου στο οποίο οι πολίτες με ένα απλό μήνυμα, χωρίς χρέωση, θα μπορούν να καταγγέλλουν την παραβίαση των μέτρων περιορισμού. Η Επιτροπή προειδοποίησε ότι η χαλαρότητα που παρατηρείται τελευταία στην συμπεριφορά των πολιτών όπως και η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών μπορεί να οδηγήσουν σε δραματική αύξηση των κρουσμάτων.

Στη Σερβία μέχρι σήμερα νόσησαν από τον κορονοϊό συνολικά 34.44 άνθρωποι και κατέληξαν 760 ασθενείς. Στα νοσοκομεία σήμερα νοσηλεύονται 291 ασθενείς εκ των οποίων οι 21 είναι διασωληνωμένοι. Από την εκδήλωση της πανδημίας έχουν πραγματοποιηθεί 1.179.721 εργαστηριακά τεστ για κορονοϊό.