Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε σαφές την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου ότι σκοπός του είναι να έχουν αποσυρθεί από το Αφγανιστάν όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ που υπηρετούν στη χώρα της Ασίας μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτή η ανακοίνωση δημιούργησε ικανοποίηση στις τάξεις των Ταλιμπάν.

Πρόκειται για ένα «θετικό βήμα προς την εφαρμογή της συμφωνίας της Ντόχα», όπως δήλωσε ο Μοχάμεντ Ναΐμ εκπρόσωπος των ανταρτών.

«Ο υπόλοιπος μικρός αριθμός των γενναίων ανδρών και γυναικών μας που υπηρετούν ακόμη στο Αφγανιστάν θα πρέπει να έχει επιστρέψει σπίτι ως τα Χριστούγεννα!», έγραψε χθες Τετάρτη στον λογαριασμό του στο Τwitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Μετά την ανάρτηση αυτή, το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν εξέδωσε μήνυμα μέσω βίντεο, στο οποίο ανάφερε ότι έχει «την ικανότητα να απωθήσει τις επιθέσεις του εχθρού σε όλη τη χώρα», χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ευθέως στις δηλώσεις του Τραμπ.

Η Ουάσινγκτον δεσμεύθηκε να αποσύρει όλα τα στελέχη των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων από το Αφγανιστάν ως τα μέσα του 2021 το αργότερο, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε με τους Ταλιμπάν την 29η Φεβρουαρίου, προκειμένου να τερματιστεί ο πιο μακρόχρονος πόλεμος στον οποίο ενεπλάκησαν ποτέ οι ΗΠΑ.

Σε αντάλλαγμα, οι ισλαμιστές αντάρτες δεσμεύθηκαν να μην επιτρέπουν να δρουν τρομοκράτες με ορμητήριο τα εδάφη που ελέγχουν και να αρχίσουν άνευ προηγουμένου ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση στην Καμπούλ.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας αυτής οι Ταλιμπάν δεν έχουν σκοτώσει κανέναν στρατιώτη του διεθνή συνασπισμού στο Αφγανιστάν, αλλά έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους εναντίον των αφγανικών δυνάμεων.