Την ιστορία της, τη στάση της απέναντι στη ζωή, το σύνδρομο που της στέρησε ακοή και όραση αλλά και την εκπληκτική στιγμή που άκουσε για πρώτη φορά περιγράφει η Joanne Milne, η γυναίκα που συγκίνησε τον κόσμο ολόκληρο πριν λίγες μέρες.

Η 40χρονη ζούσε σε έναν σιωπηλό κόσμο μέχρι τη στιγμή που έκανε εμφύτευση κοχλία και η ζωή της άλλαξε. «Αν δεν διαθέτεις ακοή είναι δύσκολο να φανταστείς πώς θα είναι να ακούς, κι εμένα η εμπειρία με συνεπήρε», γράφει σε άρθρο της στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

«Γεννήθηκα κουφή αν και έφτασα δύο χρονών για να γίνει η κανονική διάγνωση. Μεγαλώνοντας είχα πολλή αυτοπεποίθηση, ασχολήθηκα με δράσεις για την ευαισθητοποίηση του κόσμου και τη βελτίωση των υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρία. Ξαφνικά άρχισα να χάνω και την όρασή μου, τότε διαγνώστηκα με σύνδρομο Άσερ, ήμουν 29 ετών».

«Η διάγνωση άλλαξε τη ζωή μου», συνεχίζει, «δεν ήξερα από πού να αρχίσω, δεν μπορούσα να δεχτώ πως δεν στερούμουν πια μόνο την ακοή αλλά και την όραση. Ένιωθα πως είχα χάσει την ταυτότητά μου, μου πήρε καιρό να συνειδητοποιήσω πως είμαι ακόμα η ίδια».

«Το μέλλον με έκανε να παγώνω, η όραση μου θα έφθινε, έπρεπε να προετοιμαστώ. Εκπαιδεύτηκα να κινούμαι με λευκό μπαστούνι, πήρα σκύλο- οδηγό. Προσπαθούσα να τα βλέπω θετικά, αυτό βοηθούσε πολύ.

Πριν κάνει κανείς εμφύτευση κοχλία δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως θα λειτουργήσου τα εμφυτεύματα, οπότε δεν περίμενα πολλά. Το να ακούω ήχους όπως τα πουλιά που κελαηδούν ή το νερό που τρέχει, για πρώτη φορά, δεν υπάρχουν λέξεις για να το περιγράψω. Το ότι μοιράστηκα αυτή τη στιγμή με τον κόσμο είναι επίσης εκπληκτικό και ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία ευαισθητοποίησης για το σύνδρομο Άσερ.

Είναι παράξενο να σκέφτομαι πως τόσος κόσμος είδε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μου, αλλά είμαι χαρούμενη που επέλεξα να τη μοιραστώ κι ελπίζω η ιστορία μου να εμπνεύσει άλλους», καταλήγει.