Ο κυπριακός ελληνισμός τίμησε σήμερα την επέτειο της έναρξης, πριν από 59 χρόνια, του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ (1955- 1959) κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Στην καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία τελέστηκε δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και παρέστη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Για το μήνυμα της επετείου ο Κύπριος Πρόεδρος είπε: «Ενωμένοι πρέπει να δώσουμε ό,τι οφείλουμε στους ήρωές μας» σημειώνοντας: «Είναι ημέρα τιμής για τον εθνάρχη Μακάριο και τον στρατηγό Διγενή, που ηγήθηκαν του αγώνα εκείνου, και μέρα προβληματισμού για εμάς».

Στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης μετέβη στα «Φυλακισμένα Μνήματα» όπου τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των ηρώων, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και εψάλη ο ελληνικός εθνικός ύμνος.

Με τη συμπλήρωση 59 χρόνων από την έναρξη του αγώνα συνέπεσε η έκδοση από το Κρατικό Αρχείο Κύπρου του τόμου «Προπαγάνδα- Αντιπροπαγάνδα. Απελευθερωτικός Αγώνας 1955-1959». Στον τόμο, τον οποίο επιμελήθηκε ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναδημοσιεύονται 235 φυλλάδια της ΕΟΚΑ και της αποικιακής αντιπροπαγάνδας της ίδιας περιόδου. Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά των εκδόσεων του Κρατικού Αρχείου Κύπρου, υπό τη διεύθυνση της εφόρου του, Έφης Παρπαρίνου και δίνει μια εικόνα από τους θησαυρούς που διασώθηκαν και φυλάσσονται στο Αρχείο.

Με την έκδοση αυτήν ο ειδικός μελετητής, αλλά και ο απλός αναγνώστης, για πρώτη φορά έχει στη διάθεσή του τόσο μεγάλο αριθμό φυλλαδίων και μπορεί να δει σε αυτά τον καθρέπτη της κυπριακής οργάνωσης, τους σκοπούς της, την τακτική και τη φρασεολογία της στις διάφορες στρατιωτικές και διπλωματικές φάσεις του Κυπριακού στην περίοδο 1955-1959.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου, επισήμανε ότι είναι μια βάση για να αναδειχθεί και να αποτιμηθεί με την αναγκαία νηφαλιότητα ο «δημόσιος λόγος» της ΕΟΚΑ, αφού τα φυλλάδια δημοσιεύονται αυτούσια. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αναδημοσίευση δεκάδων φυλλαδίων της βρετανικής αντιπροπαγάνδας, συνήθως με τη συγκαλυμμένη ή ψευδώνυμη μορφή που χρησιμοποιούσε τον λόγο, τα συνθήματα ή ακόμη και την εμφάνιση των προκηρύξεων της ΕΟΚΑ για να προκαλείται σύγχυση στον αντίπαλο (δηλαδή στον κυπριακό λαό), επιβεβαιώνοντας το πόσο κρίσιμος αποδείχθηκε στον ιδιότυπο κυπριακό αγώνα ο «πόλεμος των φυλλαδίων». Τα φυλλάδια της αποικιακής αντιπροπαγάνδας, άγνωστα εν πολλοίς μέχρι σήμερα, κυκλοφορούσαν είτε σε μορφή χονδροειδούς αντιγραφής των πολυγραφημένων φυλλαδίων της ΕΟΚΑ, στο ίδιο σχήμα και με τα ίδια γράμματα, είτε σε πολυτελή και εντυπωσιακά φυλλάδια όπου η βρετανική κυβέρνηση διατύπωνε την επίσημη άποψή της για τον αγώνα της ΕΟΚΑ και το Κυπριακό. Η μελέτη των βρετανικών προπαγανδιστικών φυλλαδίων είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή Παπαπολυβίου, αρκετή για να διαπιστώσει ένας καλόπιστος αναγνώστης τους δύο κόσμους που αντιμάχονταν στην Κύπρο το 1955-1959. Σχετικά εξηγεί: «Από τη μια υπήρχε ένας λαός που αγωνιζόταν με τα λιγοστά μέσα που διέθετε για την ελευθερία του και την ένωσή με την Ελλάδα. Από την άλλη, μια Αυτοκρατορία σε παρακμή, που ως σοβαρότερα επιχειρήματα είχε τα εξής, όπως τα έγραφε βρετανικό φυλλάδιο της εποχής:

Πρώτο γεγονός. Εξ αιτίας της ανήσυχης κατάστασης που επικρατεί σήμερα στον κόσμο, κι ιδιαίτερα εξ αιτίας των τωρινών ταραχών στη Μέση Ανατολή, οι Βρετανοί για στρατηγικούς λόγους πρέπει να έχουν τον έλεγχον της Κύπρου. Είναι για το συμφέρον της Κύπρου, της Ελλάδος, της Τουρκίας, της Δύσεως κι ολοκλήρου του ελεύθερου κόσμου που η Βρετανία πρέπει να έχη την Κύπρο σαν μια ισχυρή στρατιωτική βάση.

Δεύτερο γεγονός. Εξ αιτίας των συνθηκών που επικρατούν τώρα, οι Βρετανοί δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Κύπρον. Κι αν ακόμη η ΕΟΚΑ μπορούσε να κάμη είκοσι φορές περισσότερους φόνους ή να ρίψη είκοσι φορές περισσότερες βόμβες, αυτό δεν θα έκαμνε την ελάχιστην διαφοράν. Διακυβεύονται μεγαλύτερα και σοβαρώτερα ζητήματα».