Έχουμε συνηθίσει να δίνονται δώρα σε όσους συμμετέχουν σε τηλεοπτικούς διαγωνισμούς, είτε τηλεφωνικά, είτε στο στούντιο, διαλέγοντας ένα νούμερο ή ένα κουτί.

Την προσεχή Κυριακή και για τις εκλογές που πραγματοποιούνται στην Ελβετία και συγκεκριμένα στο χωριό Wimmis, που βρίσκεται στο Καντόνι της Βέρνης, δίνεται έπαθλο σε όποιον πάει να ψηφίσει(!) και αυτό θα είναι μια… μπριζόλα ή άλλα ψώνια από το τοπικό σούπερ μάρκετ!

Η χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην περιοχή, ανάγκασε τους πολιτικούς να σκεφτούν τους τρόπους που θα πείσουν τους πολίτες να ψηφίσουν!

Το ποσοστό των ψηφοφόρων που θα ψηφίσουν θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40% και για να επιτευχθεί ο στόχος, τα κόμματα ζήτησαν να πραγματοποιηθεί κλήρωση με πολλά δώρα σε 4 ψηφοφόρους που θα επιλεγούν αμέσως μετά τις εκλογές της Κυριακής!

Το δημοτικό συμβούλιο υπερψήφισε την πρωτότυπη αυτή ιδέα και η πρόεδρός του, Μπάρμπαρα Γιόζι, δήλωσε χαρακτηριστικά πως, «η τοπική κοινότητα βλέπει με καλό μάτι τον διαγωνισμό και συμφωνεί για την διεξαγωγή του».

Οκτώ χρόνια πριν, στις αυτοδιοικητικές εκλογές συμμετείχε μόλις το 28% των εχόντων δικαίωμα ψήφου, ενώ το 2010 παρά την αύξηση στην προσέλευση, ο αριθμός δεν ξεπέρασε το 35%.

Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, τα χρήματα που θα χρειαστούν για τα ψώνια των 4 τυχερών, τα έδωσαν τα ίδια τα κόμματα και δεν θα ξοδευτούν τα κοινοτικά κονδύλια…


Το χωριό Wimmis της Ελβετίας