Για την Κύπρο την οποία χαρακτήρισε «σημαντικό εταίρο και παίκτη – κλειδί» μίλησε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο νησί, Τζούντιθ Γκάρμπερ εστιάζοντας στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της.

Με αφορμή τη μερική άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η κα Γκάρμπερ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία ανέφερε ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν συνδέεται με τις πρόσφατες εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, ούτε στρέφεται κατά της Τουρκίας, η οποία ενημερώθηκε -όπως σημείωσε- για την απόφαση το βράδυ της Τρίτης (01/09).

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων αν υπάρχει αλλαγή στους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην Κύπρο, μετά και τις πρόσφατες επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη με τις εταιρείες Chevron και Noble, η κα Γκάρμπερ τόνισε: «Υπήρξε όντως μια μικρή καθυστέρηση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Αλλά είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι για την παρουσία της Exxon Mobil και της Chevron στην περιοχή. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της».

Σε δεύτερη ερώτηση, σχετικά με το ενδεχόμενο παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, η κα Γκάρμπερ ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία, γεγονός το οποίο εντάσσεται σε γενικότερο πλαίσιο διμερών σχέσεων και όχι ως μέρος των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή.

Χαρακτήρισε αποσταθεροποιητικό τον ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή, τόσο μέσω των προσφυγικών ροών από την Συρία στην Κύπρο, όσο και γενικότερα. Τέλος, η κα Γκάρμπερ ανέφερε ότι η απόφαση δεν αλλάζει τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και την επιθυμία αυτών για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και επανένωσης του νησιού.