Ο Τζέρι Φάλγουελ Τζούνιορ, η υποστήριξη του οποίου βοήθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει την προεδρία των ΗΠΑ, συμφώνησε να παραιτηθεί αμέσως από τη θέση του επικεφαλής του χριστιανικού πανεπιστημίου το οποίο διευθύνει, αλλά στη συνέχεια απέσυρε την παραίτησή του έπειτα από δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης σχετικά μ’ αυτή, αναφέρει η σχολή σε δήλωση που εξέδωσε.

Η δήλωση, που έγινε αργά χθες, Δευτέρα, στο Λίντσμπεργκ της Βιρτζίνια από το Liberty University, του οποίου ο Φάλγουελ είναι πρόεδρος εδώ και πάνω από μια δεκαετία, σήμανε το τέλος μιας ημέρας κατά την οποία δημοσιεύονταν και διαψεύδονταν ρεπορτάζ γύρω από ένα φερόμενο σεξουαλικό σκάνδαλο με τη συμμετοχή ενός συνεταίρου του Φάλγουελ και της συζύγου του ευαγγελικού ηγέτη.

Μερικές ώρες νωρίτερα, το Politico έφερε τον Φάλγουελ να δηλώνει, «Δεν παραιτήθηκα», απαντώντας σε ρεπορτάζ της Washington Post και άλλων μέσων ενημέρωσης ότι έχει παραιτηθεί.

Το δίκτυο ABC News και η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφεραν χωριστά πως ο Φάλγουελ τους δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι υπέβαλε την παραίτησή του στο συμβούλιο διευθυντών του πανεπιστημίου.

Πριν από λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα, ο Φάλγουελ είχε πάρει άδεια από το Liberty University, ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κολέγια των ΗΠΑ, αφού ανήρτησε στο Instagram φωτογραφία στην οποία εικονίζεται ο ίδιος να στέκεται με ανοιχτό το φερμουάρ του παντελονιού του και το χέρι του περασμένο γύρω από τη μέση μιας νεαρής γυναίκας.

Το πανεπιστήμιο ανέφερε στη χθεσινοβραδινή δήλωσή του πως έκτοτε «ήρθαν στο φως επιπλέον ζητήματα που κατέστησαν σαφές ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον του πανεπιστημίου να επιστρέψει (ο Φάλγουελ) από τον άδειά του και να υπηρετήσει ως πρόεδρος».

«Ο Φάλγουελ απάντησε συμφωνώντας να παραιτηθεί αμέσως» χθες, Δευτέρα, αναφέρεται στη δήλωση του πανεπιστημίου, στην οποία προστίθεται πως ο ίδιος στη συνέχεια «έδωσε οδηγίες στους δικηγόρους του να μην υποβάλουν την επιστολή της άμεσης παραίτησης». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, άλλαξε γνώμη «έπειτα από δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης» για την αποχώρησή του.

Οι αντικρουόμενες περιγραφές για την αποχώρηση του Φάλγουελ ακολούθησαν ένα ρεπορτάζ του Reuters νωρίτερα χθες, Δευτέρα, σύμφωνα με το οποίο ένας νεαρός συνεταίρος στις επιχειρήσεις του Φάλγουελ, ο Τζανκάρλο Γκράντα, δήλωσε δημόσια ότι διατηρεί εδώ και χρόνια σεξουαλική σχέση με τη σύζυγο του Φάλγουελ και τον ίδιο τον ευαγγελικό ηγέτη.

Σύμφωνα με τον Τζανκάρλο Γκράντα, στο πλαίσιο της σχέσης αυτής, η οποία άρχισε το 2012 και συνεχίσθηκε ως το 2018, ο Γκράντα έκανε σεξ με την Μπέκι Φάλγουελ ενώ ο Τζέρι παρακολουθούσε. Ο Γκράντα έδωσε στο Reuters κείμενα και άλλο υλικό για τα οποία λέει πως υποστηρίζουν την αφήγησή του για σεξουαλική σχέση του με το ζευγάρι.

Καθώς το Reuters ετοιμαζόταν να δημοσιεύσει αυτό το θέμα, ο Φάλγουελ εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής μια δήλωση προς την Washington Examiner, στην οποία έλεγε πως η Μπέκι Φάλγουελ είχε μια σχέση με τον Γκράντα. Η Μπέκι Φάλγουελ δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters. Στη δήλωση του Φάλγουελ δεν αναφέρεται ο ισχυρισμός του Γκράντα για ένα ερωτικό τρίγωνο και ο ίδιος δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters για το θέμα αυτό.

Στη δήλωση την οποία επικαλείται η Washington Examiner, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φάλγουελ λέει πως «η Μπέκι είχε μια ανάρμοστη προσωπική σχέση με το πρόσωπό αυτό, κάτι στο οποίο δεν εμπλεκόμουν».

Στις 7 Αυγούστου, ο 58χρονος Φάλγουελ είχε πάρει άδεια επ’ αόριστον από το Liberty, τη σχολή που διεύθυνε από το 2007. Η άδεια, η οποία ανακοινώθηκε λακωνικά από το διοικητικό συμβούλιο της σχολής, ήρθε μερικές ημέρες αφού ο Φάλγουελ ανήρτησε και στη συνέχεια έσβησε μια φωτογραφία στο Instagram του ίδιου και μιας νεαρής γυναίκας, το παντελόνι της οποίας ήταν επίσης εν μέρει ξεκούμπωτο.

Ο Φάλγουλελ είπε αργότερα σ’ έναν τοπικό ραδιοσταθμό πως ανήρτησε τη φωτογραφία σαν ένα καλοπροαίρετο αστείο.

Αν ο Φάλγουελ αποχωρήσει από το Liberty University, θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για έναν άνθρωπο που υπήρξε μια ισχυρή δύναμη στην αμερικανική συντηρητική πολιτική. Η αιφνίδια υποστήριξη, εκ μέρους του, του Τραμπ το 2016, βοήθησε αυτόν τον τελευταίο να κερδίσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την προεδρία.

Η Μπέκι Φάλγουελ, 53 ετών, είναι επίσης μια πολιτική προσωπικότητα. Υπηρέτησε στο συμβουλευτικό συμβούλιο της οργάνωσης Women for Trump (Γυναίκες υπέρ του Τραμπ), η οποία υποστηρίζει την εκστρατεία για την επανεκλογή του προέδρου. Είχε εκφωνήσει επίσης ομιλία ως μέλος ενός πάνελ μαζί με τον σύζυγό της και τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ στην περυσινή Διάσκεψη Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης, τη CPAC, που αποτελεί την ετήσια σύναξη των συντηρητικών. Ο Τζέρι Φάλγουελ και άλλοι την αποκαλούν «η πρώτη κυρία του Liberty University».