Ο Στιβ Μπάνον, ο «αρχιτέκτονας» της πολιτικής του εθνικού λαϊκισμού που χαρακτήρισε την προεδρία του Τραμπ, κατηγορείται για εξαπάτηση των υποστηρικτών του προέδρου.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera συνελήφθη σήμερα, μαζί με άλλα τρία πρόσωπα και σε βάρος του κατηγορήθηκε δίωξη για κατάχρηση των χρημάτων που έδωσαν εκατοντάδες χιλιάδες δωρητές, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Μανχάταν.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι είχαν φτιάξει μια ιστοσελίδα, την We Buld The Wall («Εμείς χτίζουμε το τείχος») για να συγκεντρώσουν μέσω συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) το ποσό των 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Μπάνον χρησιμοποίησε «εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια» για να καλύψει τα προσωπικά του έξοδα.

O Μπάνον και τρία ακόμη άτομα  – Μπράιαν Κόλφετζ, Αντριου Μπαντολάτο και Τίμοθι Σι – τα οποία επίσης συνελήφθησαν την Πέμπτη, 20 Αυγούστου, «οργάνωσαν ένα σχέδιο» και εξαπάτησαν εκατοντάδες χιλιάδες δωρητές στη διάρκεια της εκστρατείας κατά την οποία συγκεντρώθηκαν 25 εκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν.

Συγκεκριμένα ο Μπάνον, χρησιμοποιώντας μια μη κερδοσκοπική οργάνωση την οποία ήλεγχε,  είχε εισπράξει περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια, τα οποία ως επί το πλείστον χρησιμοποίησε για να καλύψει προσωπικά του έξοδα, προσθέτει το DoJ σε ανακοίνωσή του.

Εκπρόσωπος του Μπάνον δεν απάντησε σε αίτημα της εφημερίδας Guardian για σχολιασμό. Ο επικεφαλής των ομοσπονδιακών επιθεωρητών, Φίλιπ Μπάρτλετ, δήλωσε ότι «όχι μόνον είπαν ψέματα στους δωρητές, αλλά έφτιαξαν σχέδιο για να κρύψουν την παράνομη είσπραξη των χρημάτων, δημιουργώντας πλαστούς λογαριασμούς και τιμολόγια για να ξεπλύνουν τις δωρεές και να συγκαλύψουν τα εγκλήματά τους, μη σεβόμενοι τον νόμο ή την αλήθεια».

«Δεν ξέρω τίποτα», λέει ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι αισθάνεται «πολύ άσχημα» για τη σύλληψη του πρώην στενού συμβούλου του, του Στιβ Μπάνον, όμως τόνισε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τον οργανισμό που είχε ιδρύσει εκείνος προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

«Πιστεύω ότι είναι ένα λυπηρό γεγονός», είπε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Δεν έχω επαφές μαζί του εδώ και χρόνια, κυριολεκτικά χρόνια», πρόσθεσε.

«Δεν γνωρίζω τίποτα για αυτό το σχέδιο. Δεν μου αρέσει αυτό το σχέδιο», είπε σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ. «Αυτά τα κάνει η κυβέρνηση, δεν είναι για ιδιώτες», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει τους τρεις συγκατηγορούμενους του Μπάνον και δεν νομίζει να έχει συναντηθεί ποτέ μαζί τους.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη έως και 40 ετών, εφόσον κριθούν ένοχοι.