Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, για να συμμετάσχουν στην «Πορεία για την Ελευθερία», μετά το κάλεσμα της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης που καταγγέλλει νοθεία στις προεδρικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

«Φύγε!» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, απευθυνόμενοι στον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ενώ προχωρούσαν τη λεωφόρο Ανεξαρτησίας.

Πολλοί ήταν ντυμένοι στα λευκά και κρατούσαν στα χέρια τους λουλούδια, ενώ κατευθύνονταν προς το μνημείο για τα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Άλλοι είχαν υψώσει μια τεράστια ερυθρόλευκη σημαία, τα χρώματα της αντιπολίτευσης.

Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει αυτή η πορεία ο Λουκασένκο, που κυβερνά τη χώρα εδώ και 26 χρόνια, εμφανίστηκε απρόσμενα στην Πλατεία Ανεξαρτησίας και εκφώνησε μια ομιλία προς τους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί εκεί.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας σχεδιάζουν τη διεξαγωγή μιας στρατιωτικής άσκησης από αύριο μέχρι και τις 20 Αυγούστου κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας και στην περιοχή Γκρόντνο, που συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

Ο στρατός της Λευκορωσίας θα εκπαιδευτεί για να ενισχύσει τα δυτικά σύνορα της χώρας στο πλαίσιο αυτής της άσκησης, πρόσθεσε.