Η κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγόρησε σήμερα το διεθνή μεσολαβητή για τη Συρία, Λάκνταρ Μπραχίμι, ότι υπερέβη τον ρόλο του επικρίνοντας τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στη χώρα, που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο.

«Οι δηλώσεις του Λάκνταρ Μπραχίμι για τις προεδρικές εκλογές στη Συρία δεν περιλαμβάνονται στην αποστολή του. Δεν συνηθίζεται να γίνονται τέτοιες δηλώσεις. Ο ρόλος του δεν είναι να συζητά κυριαρχικά θέματα που αφορούν τα εσωτερικά ζητήματα της Συρίας», δήλωσε ο υπουργός Ενημέρωσης Όμραν αλ Ζόχμπι, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Ο Μπραχίμι πρέπει να σεβαστεί το ρόλο του μεσολαβητή, πρέπει να είναι ειλικρινής και αμερόληπτος. Οι δηλώσεις του υπερβαίνουν την αποστολή του», πρόσθεσε.

Χθες ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Μπραχίμι προειδοποίησε από την έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη ότι οι προεδρικές εκλογές στη Συρία, η ημερομηνία των οποίων δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, θα σπάσει το γυαλί των διαπραγματεύσεων που έχουν στόχο να τερματίσουν τον τριετή πόλεμο.

«Αν γίνουν εκλογές, υποθέτω ότι η αντιπολίτευση, όλη η αντιπολίτευση, πιθανόν δεν θα ενδιαφέρεται να συζητήσει με την κυβέρνηση», είχε σχολιάσει.

Ο Ζόχμπι κατηγόρησε ακόμη τον Μπραχίμι ότι παίζει το παιχνίδι της αντιπολίτευσης και των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις του μεσολαβητή «συμφωνούν με τη γλώσσα της αντιπροσωπείας του Συνασπισμού της αντιπολίτευσης στη Γενεύη και με την αμερικανική πολιτική», σημείωσε ο σύρος υπουργός.

«Ο Μπραχίμι δεν έχει το δικαίωμα να εκτελεί την αμερικανική πολιτική στη Συρία. Η απόφαση να διενεργηθούν προεδρικές εκλογές εναπόκειται στις συριακές αρχές», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Άσαντ δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές, όμως σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο τον Ιανουάριο είχε πει ότι υπάρχουν «μεγάλες πιθανότητες» να λάβει μέρος σε αυτές.

Το συριακό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες Πέμπτη ένα νέο εκλογικό νόμο ο οποίος εμποδίζει τις προσωπικότητες της αντιπολίτευσης που έχουν αυτοεξοριστεί να θέσουν υποψηφιότητα, καθώς αναφέρει ότι ο μελλοντικός πρόεδρος της Συρίας θα πρέπει να ζει τα τελευταία 10 χρόνια στη χώρα.