«Η Βουλγαρία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το δημοψήφισμα στην Κριμαία» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της εφημερίδας «24 Ώρες», που δημοσίευσε στην ηλεκτρονική έκδοσή της συνέντευξη του Βούλγαρου υπουργού Εξωτερικών Κρίστιαν Βιγκένιν.

«Δεν έχουμε λόγους. Η περίπτωση θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ωστόσο, εμείς έχουμε δηλώσει ότι η Βουλγαρία υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» σημειώνει ο κ. Βιγκένιν, απαντώντας στην ερώτηση αν η Σόφια θα αναγνωρίσει το επικείμενο δημοψήφισμα στην Κριμαία, στη συνέντευξη που δόθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Βιγκένιν στη Γερμανία.

Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει «αντιπαραγωγική» τη βιασύνη της ηγεσίας της Κριμαίας για το δημοψήφισμα. Οι περιστάσεις καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή της διεθνώς αναγνωρισμένης αρχής της αυτοδιάθεσης των λαών στην Κριμαία, κατά την άποψη του κ. Βιγκένιν. Η επίλυση της κρίσης της Ουκρανίας πρέπει να αναζητηθεί στην κατεύθυνση της διπλωματίας και του πολιτικού διαλόγου όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, σύμφωνα με τον Βούλγαρο ΥΠΕΞ.

Ο κ. Βιγκένιν, μετά τις συνομιλίες με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Σταϊνμάγερ στο Βερολίνο, εξέφρασε την υποστήριξη της Σόφιας στην προσπάθεια ανάληψης μεσολαβητικών πρωτοβουλιών διπλωματικού χαρακτήρα εκ μέρους του Βερολίνου, όπως τη δημιουργία διεθνούς ομάδας επαφής που να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ Μόσχας-Κιέβου.

Άκρως επιφυλακτικός απέναντι στο ενδεχόμενο επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία εμφανίζεται ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τον οποίο η ΕΕ πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποφύγει παρόμοια εξέλιξη.

«Οι οικονομικές κυρώσεις θα έχουν βαριές συνέπειες για τη Ρωσία, αλλά θα επηρεάσουν αρνητικά επίσης και τις ευρωπαϊκές χώρες. Ιδιαίτερα τη Βουλγαρία που έχει δυναμικές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά εξαρτάται και από τους ενεργειακούς πόρους της… Δεν πρέπει να φτάνουμε σε ακραίες καταστάσεις που θα απειλήσουν με ματαίωση τη δυνατότητα για διάλογο και για αναζήτηση διπλωματικών λύσεων. Αυτό είναι το μήνυμα της Βουλγαρίας, το οποίο συμμερίζεται και η Γερμανία» αναφέρει ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ.

Η Σόφια θα πάρει την απόφασή της αν και πώς θα εφαρμόσει ενδεχόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις, εάν και όταν προκύψει αυτό το θέμα, με γνώμονα τον χαρακτήρα των κυρώσεων, επισημαίνει ο Βούλγαρος αρμόδιος.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ήταν σωστή ή ενδεχομένως πρόωρη η αναγνώριση της νεοεκλεγμένης κυβέρνησης στο Κίεβο από τη Σόφια (σ.σ. που έγινε αφορμή η εθνικιστική παράταξη της Βουλγαρίας «Ατάκα» να ζητήσει την παραίτηση του κ. Βιγκένιν), ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ επισημαίνει, ότι η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει την έγκριση της εκλεγμένης σε ελεύθερες εκλογές του 2012 νόμιμης Βουλής της χώρας, έπειτα από την παραίτηση της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, ο κ. Βιγκένιν εκφράζει την ελπίδα ότι οι εξελίξεις θα βοηθήσουν στην ανεμπόδιστη διεξαγωγή ελεύθερων προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία «ώστε να έχει η χώρα νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο στα τέλη Μαΐου».

«Αν θα γίνει αυτό, όμως, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη Ρωσία. Η δική μου εντύπωση είναι, ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να οδεύουν προς την εξομάλυνση, αλλά η απειλή από ρωσική παρέμβαση στα εσωτερικά της Ουκρανίας ενισχύει ακριβώς τις εθνικιστικές ομάδες και δυνάμεις στην ουκρανική κοινωνία. Δηλαδή, εκείνο (το φαινόμενο) που δείχνει να αντιστρατεύεται η Ρωσία στις δημόσιες θέσεις της, στην πράξη το εμπεδώνει με τις ενέργειές της» σημειώνει ο επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας.