Μεγάλος αριθμός Νεοζηλανδών ντυμένοι με ρούχα των χαρακτήρων της Μέσης Γης, κρατούσαν πανό με το σύνθημα « Η Νέα Ζηλανδία είναι η Μέση Γη» και «Αγαπάμε τα Hobbits» στην προσπάθεια τους να πείσουν τα στελέχη της εταιρίας να μην αλλάξουν τα σχέδια τους και να γυριστεί εκεί η ταινία.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν μια ημέρα πριν από την άφιξη στελεχών της εταιρίας Warner Bros. στη Νέα Ζηλανδία για να αποφασίσουν εάν και πού θα γυριστεί το τέταρτο και τελευταίο μέρος της σειράς του Τζ.Ρ.Τόλκιν, το κόστος του οποίου αναμένεται να ανέλθει σε 500 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Πέτερ Τζάκσον έχει γυρίσει το σύνολο της τριλογίας του Τόλκιν «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», στη γενέτειρα του Νέα Ζηλανδία, προωθώντας την τοπική κινηματογραφική βιομηχανία αλλά και διαφημίζοντας στο εξωτερικό τις φυσικές της ομορφιές .

Ο γνωστός σκηνοθέτης σχεδίαζε να γυρίσει επίσης στην πατρίδα του τα δύο μέρη του νέου του εγχειρήματος αλλά οι διαμαρτυρίες από τα συνδικάτα των εργαζομένων στον κινηματογράφο για τις συνθήκες εργασίας εξαγρίωσαν τον Τζάκσον και πανικόβαλαν τα στούντιο παραγωγής.

Η κινηματογραφική εταιρία Time Warner που θα αναλάβει την παραγωγή ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι αναζητεί χώρους για τα γυρίσματα της ταινίας εκτός της Νέας Ζηλανδίας, κάτι το οποίο εάν πραγματοποιηθεί θα στοιχίσει στη χώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.