Τη συλλογή σκίτσων του 48χρονου Kim Kwang-il δημοσιεύει το BBC παράλληλα με την έκθεση 372 σελίδων των Ηνωμένων Εθνών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Βόρεια Κορέα.

Στην έκθεση-κόλαφο του ΟΗΕ για βασανιστήρια, δολοφονίες, βιασμούς κρατούμενων και σεξουαλική κακοποίηση στη Βόρεια Κορέα υπάρχου και μαρτυρίες φυλακισμένων για την κατάσταση στη χώρα.

Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως απορρίπτει «κατηγορηματικά και πλήρως» την έκθεση των ερευνητών, την οποία αποκάλεσε «προϊόν πολιτικοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά της ΕΕ και της Ιαπωνίας σε συμμαχία με την εχθρική πολιτική των ΗΠΑ».

Ο 48χρονος Kim Kwang-il σε μία από αυτές τις μαρτυρίες, δηλώνει ότι πέρασε δύο χρόνια σε φυλακή της Βόρειας Κορέας και κατέφυγε στη Νότια Κορέα τον Φεβρουάριο του 2009.

Αργότερα, όπως αναφέρει το Business Insider, ο Kim Kwang-il ανέθεσε σε επαγγελματίες σκιτσογράφους να κάνουν τα παρακάτω σκίτσα. Μερικά από τα σκίτσα βρίσκονται στην έκθεση. Στα σκίτσα φαίνονται βασανιστήρια, τα οποία ο Kim περιέγραψε αναλυτικά στη μαρτυρία του.

Ο Kim Kwang-il δήλωσε στους ερευνητές του ΟΗΕ ότι οι συνθήκες ήταν χειρότερες σε σχέση με αυτά που φαίνονται στα σκίτσα. Σημειώνεται πάντως, ότι τα σκίτσα έχουν κοινά στοιχεία με παλιές εικόνες από κρατούμενους του 2012.

Σε αυτήν την έκθεση —την πρώτη μιας ερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα—, οι τρεις δικαστές που συνθέτουν την Επιτροπή τεκμηριώνουν ότι «έχουν διαπραχθεί και συνεχίζουν να διαπράττονται από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συστηματικές, εκτεταμένες και επαχθείς, και σε πολλές περιπτώσεις οι παραβιάσεις αυτές συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».