Μια συνέντευξη του Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, αρχηγού του αιγυπτιακού στρατού, σε κουβεϊτιανή εφημερίδα που ανακοίνωσε ότι ο στρατάρχης θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, με σημερινή ανακοίνωση του στρατού, αναφέρεται πως «ερμηνεύτηκε» εσφαλμένα και πως ο στρατάρχης επιφυλάσσεται να κάνει την ανακοίνωση της ενδεχόμενης υποψηφιότητας του μόνο στον «αιγυπτιακό λαό».

Σε δηλώσεις που αποδόθηκαν στον Σίσι, τον νέο ισχυρό άνδρα της Αιγύπτου από τότε που απέπεμψε τον εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, η κουβεϊτιανή εφημερίδα Αλ-Σεγιάσαχ έγραφε σήμερα ότι ο αιγύπτιος στρατάρχης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.

Σε ανακοίνωση, ο στρατός δεν διαψεύδει ότι ο Σίσι θα θέσει υποψηφιότητα, αλλά τονίζει ότι ο στρατάρχης δεν το είπε «ευθέως» στην εφημερίδα.

Ο στρατός ζήτησε από τον Σίσι την περασμένη εβδομάδα να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, ο οποίος όμως πρώτα πρέπει να αποστρατευθεί προκειμένου να διεκδικήσει το ανώτατο αξίωμα.

«Αυτό που αναφέρθηκε από την κουβεϊτιανής εφημερίδα είναι μια δημοσιογραφική ερμηνεία και όχι άμεσες αναφορές του στρατάρχη Σίσι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού συνταγματάρχης Άχμεντ Άλι.

«Η απόφαση της υποψηφιότητάς του ή όχι για τις προεδρικές εκλογές είναι μια προσωπική απόφαση την οποία ο στρατάρχης Σίσι θα λάβει ενώπιον του ίδιου του αιγυπτιακού λαού μιλώντας απευθείας σε αυτόν και χωρίς ασάφειες».

Οι αιγυπτιακές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν εντός τριών μηνών και πριν από τις βουλευτικές, ένα χρονοδιάγραμμα που ταιριάζει απόλυτα στον 59χρονο στρατιωτικό ο οποίος μέσα σε επτά μήνες έγινε η πιο δημοφιλής προσωπικότητα της χώρας και οι υποστηρικτές του τον συγκρίνουν με τον χαρισματικό ηγέτη Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ.

Ο Σίσι πολύ πρόσφατα ανήλθε στο υψηλότερο βαθμό του στρατού, μια τιμή που θεωρείται από πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους ως «ένας αποχαιρετισμός» των ενόπλων δυνάμεων στον αρχηγό τους, ο οποίος θα πρέπει να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του πριν καταθέσει την υποψηφιότητά του, όπως ορίζει το Σύνταγμα.