Οι Βρυξέλλες είναι αντιμέτωπες με συγκεκριμένες καθυστερήσεις όσον αφορά τα σχέδια δράσης για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Μαυροβουνίου στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε αξιωματούχος της Γενικής Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεύρυνση της ΕΕ.

Ο Ντιρκ Λάνγκε, επικεφαλής του τμήματος για το Μαυροβούνιο, στη διάρκεια σύσκεψης στην Ποντγκόριτσα της υποεπιτροπής για τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια μεταξύ Μαυροβουνίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι η ΕΕ επιθυμεί να δει τα σχέδια δράσης να οδηγούν σε συγκεκριμένες αλλαγές στην κοινωνία της χώρας.

«Βλέπουμε συγκεκριμένες καθυστερήσεις, όπως συνέβη με το Κέντρο για τους αιτούντες άσυλο. Τελικά δημιουργήθηκε, αλλά μετά από μεγάλες καθυστερήσεις και λυπούμαστε γι’ αυτό» είπε ο κ. Λάνγκε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε έξι μήνες θα επιτηρεί την εκπλήρωση των δεσμεύσεων του Μαυροβουνίου στην πορεία του προς την ΕΕ, τόνισε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Στις 18 Δεκεμβρίου άνοιξαν πέντε νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Μαυροβουνίου-ΕΕ, μεταξύ των οποίων τα κεφάλαια 23 και 24, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από τις Βρυξέλλες κρίσιμα για την περαιτέρω ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Τα κεφάλαια 23 και 24 αφορούν τους τομείς της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου και το Μαυροβούνιο είναι η πρώτη χώρα, η οποία διεξάγει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με βάση τη νέα αρχή που ορίζει ότι τα δύο κεφάλαια θα είναι ανοιχτά καθ’ όλη τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Το Μαυροβούνιο έχει κλείσει μέχρι τώρα δύο διαπραγματευτικά κεφάλαια: το 26 που αφορά την εκπαίδευση και τον πολιτισμό και το 25 που καλύπτει τους τομείς της επιστήμης και της έρευνας.

Η Ποντγκόριτσα άρχισε τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ στις 29 Ιουνίου του 2012.