Είναι η δίκη της χρονιάς για τη Γερμανία. Ο ακροδεξιός Στέφαν Ε. κατηγορείται ότι τον Ιούνιο του 2019 πυροβόλησε εν ψυχρώ και σκότωσε τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό Βάλτερ Λίμπκε, διευθυντή των διοικητικών υπηρεσιών στην πόλη Κάσελ, την ώρα που εκείνος ξεκουραζόταν στη βεράντα του.

Σύμφωνα με την εισαγγελία ήταν μία δολοφονία ιδιαιτέρως ειδεχθής με τον κατηγορούμενο Στέφαν Ε. να υποκινείται από ακροδεξιά κίνητρα. Εκτός από τη δολοφονία του Λίμπκε, ο Στέφαν Ε. καλείται να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη και για παλαιότερη απόπειρα δολοφονίας εναντίον Ιρακινού μετανάστη, καθώς και για παράνομη οπλοκατοχή.

Ο δράστης και ο συνεργός

Στο εδώλιο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle κάθεται ένας ακόμη κατηγορούμενος, ο Μάρκους Χ., τον οποίο η εισαγγελία θεωρεί συνεργό. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε προμηθεύσει το όπλο του εγκλήματος στον Στέφαν Ε. και είχε εξασκηθεί μαζί του στη σκοποβολή.

Οι δυο τους γνωρίζονταν από κοινές παρέες στο Κάσελ, αλλά και από τη συμμετοχή τους σε ακροδεξιά οργάνωση.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της έδρας τόσο ο Στέφαν Ε. όσο και ο Μάρκους Χ. εξέφραζαν «φόβους για αφανισμό των Γερμανών» και για «καταστάσεις εμφυλίου πολέμου στη Γερμανία», ενώ ειδικά ο Στέφαν Ε. «διακατέχεται από μία κοσμοθεωρία που εδράζεται στον ρατσισμό και στο φυλετικό μίσος» και είναι αποφασισμένος  «να διαπράξει ακόμη και βαριά εγκλήματα, για να υλοποιήσει την κοσμοθεωρία του».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ανέφερε ο εισαγγελέας, ο δράστης αποφάσισε να εστιάσει το μίσος του στον Λίμπκε και να τον «τιμωρήσει» γιατί ακολουθούσε μία πολιτική φιλική προς τους αλλοδαπούς.

Όλα δείχνουν ότι ο Λίμπκε είχε βρεθεί στο στόχαστρο των ακροδεξιών από το καλοκαίρι του 2015, όταν, σε δημόσια ομιλία του, προσπαθούσε να πείσει τους κατοίκους της κωμόπολης Λοφέλντεν να ετοιμάσουν προσφυγικά καταλύματα, λέγοντάς τους μάλιστα ότι «πρέπει να υπερασπιζόμαστε αξίες και όποιος δεν εκπροσωπεί αυτές τις αξίες μπορεί, αν δεν συμφωνεί, να εγκαταλείψει τη χώρα».

Φαίνεται ότι από τότε ο Στέφαν Ε., ο οποίος είχε παρακολουθήσει την ομιλία, αναζητούσε μία ευκαιρία για να «τιμωρήσει» τον Λίμπκε και τη βρήκε την 1η Ιουνίου του 2019, όταν ο 65χρονος πολιτικός καθόταν μόνος στη βεράντα του και έπεσε νεκρός με μία σφαίρα στον κρόταφο.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Η δίκη στο Εφετείο της Φρανκφούρτης άρχισε σε τεταμένη ατμόσφαιρα και με αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Αστυνομικοί με βαρύ οπλισμό περιπολούσαν γύρω από το κτίριο, αλλά και στους γειτονικούς δρόμους. Από τα ξημερώματα της Τρίτης πολλοί δημοσιογράφοι συνωστίζονταν έξω από το δικαστικό μέγαρο, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν μία από τις ελάχιστες θέσεις στην αίθουσα.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία επετράπη τελικά η είσοδος μόνο σε 19 δημοσιογράφους και 18 απλούς πολίτες, ενώ άλλοι 41 εκπρόσωποι των ΜΜΕ είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την έναρξη της δίκης από άλλη αίθουσα, στην οποία όμως αναμεταδιδόταν μόνο ήχος και όχι εικόνα.

Πριν ακόμη γίνει ανάγνωση του κατηγορητηρίου, οι συνήγοροι υπεράσπισης των Στέφαν Ε. και Μάρκους Χ. έθεσαν μία σειρά από διαδικαστικά ζητήματα, τα οποία απασχόλησαν το δικαστήριο μέχρι και το μεσημεριανό διάλειμμα. Μεταξύ άλλων ζήτησαν τη διακοπή της δίκης και την αλλαγή της σύνθεσης του δικαστηρίου λόγω «υπόνοιας μεροληψίας».

Επιπλέον οι δικηγόροι του Στέφαν Ε. ζήτησαν να αποχωρήσει μία δικηγόρος του Μάρκους Χ. με την αιτιολογία ότι θα μπορούσε να αποκαλύψει πληροφορίες για τον κύριο κατηγορούμενο, οι οποίες δεν διασφαλίζουν μία δίκαιη δίκη.

Τέλος, οι συνήγοροι υπεράσπισης επέκριναν τη «μη τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής λόγω της πανδημίας» και ζήτησαν να διακοπεί η δίκη και να συνεχιστεί σε μεγαλύτερη αίθουσα, για παράδειγμα σε χώρο συνεδρίων ή εμπορικών εκθέσεων.

Για τον Χόλγκερ Ματ, δικηγόρο της οικογένειας Λίμπκε, όλα αυτά ήταν «στα όρια του ανεκτού», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει. Κατά την άποψή του όλα τα αιτήματα της υπεράσπισης ήταν «προδήλως αβάσιμα».

Σιωπή από τον κατηγορούμενο

Το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε τον Στέφαν Ε., όπως και τον συνεργό του, να τοποθετηθούν απέναντι στο κατηγορητήριο.

Μέχρι στιγμής ο κύριος κατηγορούμενος επιλέγει τη σιωπή, ωστόσο οι δικηγόροι του αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μιλήσει αργότερα.

Εάν κριθεί ένοχος απειλείται με ποινή ισόβιας κάθειρξης, αλλά και με ποινή «ασφαλιστικής κράτησης». Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να κάνει χρήση ευεργετικών διατάξεων για να αφεθεί ελεύθερος.

Όσο για τον Μάρκους Χ. επιλέγει και αυτός να σιωπήσει. Οι δικηγόροι του δηλώνουν πάντως ότι θα τοποθετηθεί στο τέλος της δίκης, εφόσον αυτή «είναι δίκαιη». Οι ίδιοι επιμένουν ότι οι κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι «τουλάχιστον αμφίβολες». Επόμενη δικάσιμος στις 18 Ιουνίου.