Ένας άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά από πυρά στη διάρκεια κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να ρίξουν το άγαλμα ενός Ισπανού κατακτητή του 16ου αιώνα, με την αστυνομία να ερευνά πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες για το συμβάν ευθύνεται μια ακροδεξιά ομάδα.

Διαδηλωτές στην Αλμπουκέρκη, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ζητούσαν την απομάκρυνση ενός αγάλματος του Ισπανού κατακτητή Χουάν ντε Ονάτε, του πρώτου κυβερνήτη της πολιτείας αυτής, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Την ώρα που προσπαθούσαν να ρίξουν το άγαλμα μερικά βαριά οπλισμένα μέλη ακροδεξιάς πολιτοφυλακής με την ονομασία New Mexico Civil Guard επενέβησαν και ξέσπασαν επεισόδια, σύμφωνα με την Albuquerque Journal.

Ο Μάικλ Γκάιερ, διοικητής της αστυνομίας της Αλμπουκέρκης, δήλωσε ότι η αστυνομία έχει λάβει αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ακροδεξιές πολιτοφυλακές ευθύνονται για το συμβάν.

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε έξω από το Μουσείο της Αλμπουκέρκης στη συνοικία της Παλιάς Πόλης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας άνδρας που συνεπλάκη με τους διαδηλωτές, τράβηξε όπλο και πυροβόλησε πέντε φορές προτού το πλήθος τον ακινητοποιήσει στο έδαφος και ένας διαδηλωτής φωνάξει: «Κάποιος πυροβολήθηκε».

Το FBI βοηθά την αστυνομία της Αλμπουκέρκης στην έρευνα και ανακρίνει πρόσωπα που εμπλέκονται στο περιστατικό, ανέφερε στο Twitter.

https://twitter.com/meganrabundis/status/1272705825128058880

Η κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Μισέλ Λουχάν Γκρίσαμ τόνισε σε ανάρτησή της στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι “δεν υπάρχει καμία θέση στο Νέο Μεξικό για καμία αυτοαποκαλούμενη ‘πολιτοφυλακή’ η οποία προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους πολίτες”.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν τους αστυνομικούς να συλλαμβάνουν δύο άνδρες που φορούν στολή αγγαρείας. Σύμφωνα με την αστυνομία, το θύμα νοσηλεύεται σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση.

Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που έχουν ξεσπάσει στις ΗΠΑ κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις από έναν λευκό αστυνομικό, οι διαδηλωτές έχουν επιτεθεί σε αγάλματα και μνημεία που συνδέονται με την εποχή της αποικιοκρατίας, του Αμερικανικού Εμφύλιου Πολέμου και της δουλείας.

Το άγαλμα στο επίκεντρο των επεισοδίων στην Αλμπουκέρκη απεικονίζει τον Ονάτε, που είναι γνωστός για τη σφαγή το 1599 μιας φυλής αυτοχθόνων από Ισπανούς κατακτητές.

Ο δήμαρχος της πόλης Τιμ Κέλερ δήλωσε ότι το άγαλμα απομακρύνθηκε προσωρινά από το σημείο που βρισκόταν για λόγους ασφαλείας.