«Τριάντα νεκροί και 60 τραυματίες» περισυνελέγησαν από τον Ερυθρό Σταυρό κατά την διάρκεια των τριών τελευταίων ημερών από συνοικίες της πόλης Μπανγκουί, δήλωσε σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ένα στέλεχος της υπηρεσίας περίθαλψης και βοήθειας.

Ο επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Διεθνούς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) Γεώργιος Γεωργαντάς δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχος» για την επιδείνωση της κατάστασης στην κεντροαφρικανική πρωτεύουσα, τονίζοντας ότι καταγράφεται ένα «επίπεδο βίας δίχως προηγούμενο».

Καλώντας τις κεντροαφρικανικές Αρχές και την διεθνή ειρηνευτική δύναμη να «αναλάβουν τις ευθύνες τους», ο κ. Γεωργαντάς κάλεσε επίσης τους πολίτες της χώρας να «σέβονται το έμβλημα και το προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

«Όταν περνάμε τα οδοφράγματα για να παραλάβουμε και να απομακρύνουμε τους τραυματίες, μερικές φορές χρειάζονται μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των τραυματιών και προκαλεί μεγάλο στρες στο προσωπικό», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο απολογισμός που δόθηκε στη δημοσιότητα από το προσωπικό είναι μάλλον συντηρητικός, αφού στο Μπανγκουί πολλές οικογένειες ενταφιάζουν οι ίδιες τους νεκρούς τους, ή αδυνατούν να διακομίσουν τους τραυματίες σε κέντρα υγείας εξαιτίας της ανασφάλειας η οποία κυριαρχεί σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

Λόγω της καθημερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας η οποία επιβάλλεται μετά τις 18:00, οι πολίτες οι οποίοι τραυματίζονται τη νύχτα ή στο τέλος της ημέρας αναγκάζονται να περιμένουν ως το πρωί, ώσπου να μεταβούν εκεί οι εθελοντές της κεντροαφρικανικής επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι πηγαίνουν να συγκεντρώσουν τους νεκρούς και τους τραυματίες της νύχτας ειδοποιημένοι από τις οικογένειές τους ή κατοίκους.