Οι ΗΠΑ ζήτησαν σήμερα από τη συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην παλιά πόλη της Χομς, όπου «οι άνθρωποι λιμοκτονούν», και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιτραπεί σε όλους τους πολίτες να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη περιοχή.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η απομάκρυνση των γυναικών και των παιδιών από τη Χομς, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, όπως πρότεινε η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης που παίρνει μέρος στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, «δεν είναι επαρκής» και αποτελεί εναλλακτική λύση στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, πρόσθεσε η Ουάσινγκτον.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική και οι άνθρωποι λιμοκτονούν», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Έντγκαρ Βάσκες σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε από τη Γενεύη.

«Έχουμε δει παρόμοιες τακτικές στο παρελθόν από το καθεστώς, μέσω της απεχθούς “εκστρατείας γονατίστε ή λιμοκτονήστε”. Για παράδειγμα στη Μουανταμίγια υπήρξε περιορισμένη απομάκρυνση πολιτών, όμως καμία παροχή τροφίμων ή άλλης ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί στη Χομς», υπογράμμισε ο Βάσκες.