Επτακόσιοι νέοι Γάλλοι και αλλοδαποί που διέμεναν στη Γαλλία έχουν φύγει από τη χώρα για να αγωνιστούν στο πλευρό των ισλαμιστών μαχητών στη Συρία, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, χαρακτηρίζοντας «ανησυχητικό» το φαινόμενο αυτό.

«Ορισμένοι νέοι Γάλλοι και ξένοι που διέμεναν νόμιμα στη Γαλλία (…) πήγαν στη Συρία για να πολεμήσουν. Έχουμε καταμετρήσει 700. Είναι πάρα πολλοί. Ορισμένοι σκοτώθηκαν», είπε ο πρόεδρος υπενθυμίζοντας την πρόσφατη μαρτυρία μιας γυναίκας που δήλωσε ότι «έχασε δύο από τους γιους της» στον πόλεμο αυτόν.

«Θα πρέπει να τους προειδοποιήσουμε (σ.σ. τους νέους που φεύγουν για τη Συρία) και να αγωνιστούμε εναντίον ορισμένων δικτύων και εστιών που συντηρούν την τρομοκρατία», συνέχισε ο Ολάντ, υποσχόμενος ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα με αποφασιστικότητα. «Όσοι αντιμετωπίζουν με συγκαταβατικότητα ή προστατεύουν αυτά τα φαινόμενα θα πληρώσουν το τίμημα», τόνισε.

Νωρίτερα, ο γενικός εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν είχε προειδοποιήσει για τη «γοητεία» που ασκεί σε ορισμένους νέους η Συρία και, σε μικρότερο βαθμό, το Μαλί. «Περισσότεροι από 400 είτε είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν, είτε βρίσκονται ήδη στη Συρία είτε έχουν επιστρέψει, γεγονός που συνιστά διπλή απειλή και απαιτεί τη συνεχή εγρήγορση των ειδικών υπηρεσιών», είπε.

Μέχρι σήμερα έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος περίπου 20 ανθρώπων που έφυγαν από τη Γαλλία για να πολεμήσουν στη Συρία στο πλευρό των τζιχαντιστών. Την περασμένη εβδομάδα οι γονείς ενός νεαρού ανακοίνωσαν ότι ο γιος τους έχασε τη ζωή του σε επίθεση αυτοκτονίας, λίγους μήνες μετά το θάνατο του ετεροθαλούς αδελφού του.