Τρεις άνθρωποι, οι οποίοι εξέτιαν ποινές φυλάκισης στην Τουρκία, πέθαναν αφού προσβλήθηκαν από κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε σήμερα (13/04Ο ο υπουργός Δικαιοσύνης της γειτονικής χώρας, τη στιγμή που το κοινοβούλιο εξετάζει τη χορήγηση αμνηστίας σε ένα μέρος των φυλακισμένων.

«Δεκαεπτά κρατούμενοι σε πέντε ανοικτά σωφρονιστικά ιδρύματα διαγνώσθηκαν θετικοί στην Covid-19. Τρεις απεβίωσαν στη διάρκεια θεραπειών», είπε στους δημοσιογράφους ο Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ.

Οι λεγόμενες «ανοικτές» φυλακές στην Τουρκία έχουν ελάχιστες συνθήκες ασφαλείας. Οι φυλακισμένοι μετάγονται εν γένει εκεί όταν πρόκειται να αποφυλακισθούν προσεχώς επειδή η ποινή τους πλησιάζει στη λήξη της και δικαιούνται άδειες εξόδου.

Ο Γκιούλ δήλωσε πως 14 άλλοι κρατούμενοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και πως ένας απ’ αυτούς, ο οποίος πάσχει και από χρόνια νόσο, βρίσκεται «στη μονάδα εντατικής θεραπείας». Και πρόσθεσε: «Κανένα κρούσμα δεν έχει καταγραφεί στις κλειστές φυλακές».

Το Τουρκικό Κοινοβούλιο άρχισε την περασμένη εβδομάδα να συζητεί ένα νομοσχέδιο που έχει στόχο να βγουν από τις φυλακές περίπου 90.000 κρατούμενοι -να αποφυλακισθούν πρόωρα ή να τεθούν υπό κράτηση κατ’ οίκον- για να μειωθεί ο συνωστισμός στις φυλακές.

Όμως, οι καταδικασμένοι για «τρομοκρατία», μεταξύ των οποίων βρίσκονται πολυάριθμοι δημοσιογράφοι και αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί, θα αποκλεισθούν απ’ αυτό το μέτρο, προς μεγάλη απογοήτευση των οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Βέλη» για το σχέδιο νόμου που προβλέπει περιορισμούς στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης

Παράλληλα, η Τουρκία χρησιμοποιεί την πανδημία του κορονοϊού προκειμένου να περάσει ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα ασκείται μεγαλύτερος έλεγχος στο Twitter, το Facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε σήμερα μια διεθνής οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το νομοσχέδιο αναφέρεται σε οικονομικά μέτρα προκειμένου να μετριασθούν οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, όμως, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), περιλαμβάνει οκτώ άρθρα που «έχουν σκοπό να αναγκάσουν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να υποταχθούν στον τουρκικό κυβερνητικό έλεγχο και τη λογοκρισία».

Τα δίκτυα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα οποία έχουν πρόσβαση καθημερινά περισσότεροι από ένα εκατομμύριο χρήστες στην Τουρκία πρέπει να ορίσουν έναν νόμιμο αντιπρόσωπο στη χώρα, ο οποίος θα πρέπει να ανταποκρίνεται εντός 72 ωρών στα αιτήματα των αρχών για απομάκρυνση περιεχομένου και παρεμπόδιση της πρόσβασης σε λογαριασμούς.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα περιορίζεται το εύρος ζώνης τους κατά 50% και στη συνέχεια κατά 95%, ανέφερε το Παρατηρητήριο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάτι που θα τα καθιστούσε μη χρησιμοποιήσιμα.

Τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει επίσης να αποθηκεύουν τα δεδομένα των χρηστών τους με έδρα την Τουρκία μέσα στη χώρα «κάτι που συνεπάγεται ότι οι αρχές μπορεί να ζητήσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτά», διαφορετικά θα κινδυνεύουν μα βαριά πρόστιμα.

Η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό νόμιμων αιτημάτων στο Twitter σχετικά με την απομάκρυνση δεδομένων και τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό δικαστικών εντολών, μετά τη Ρωσία, στο πρώτο εξάμηνο του 2019, ανέφερε η εταιρία στην τελευταία έκθεσή της περί διαφάνειας.

Η Άγκυρα συστηματικά συλλαμβάνει και διώκει ανθρώπους επειδή επέκριναν την κυβέρνηση και τις πολιτικές της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τον περασμένο μήνα, 1.097 έρευνες ξεκίνησαν σε 71 επαρχίες — περιλαμβανομένων 737 σε βάρος ανθρώπων για “χειριστικά” μηνύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον κορονοϊό, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.