Διαταγή να αυξηθεί η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Αρκτική, έδωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν την επομένη της έναρξης εκ μέρους του Καναδά μιας διαδικασίας για την επέκταση της κυριαρχίας του στην περιοχή.

«Ζητώ να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών και μονάδων στην Αρκτική», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια μιας συνεδρίασης στο υπουργείο Άμυνας που αναμεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση.

«Η Ρωσία συμμετέχει ολοένα και περισσότερο σ’ αυτή την περιοχή του μέλλοντος, επιστρέφει σ’ αυτή και πρέπει να διαθέτει εκεί όλους τους μοχλούς για να διασφαλίσει την ασφάλειά της και να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Ο Πούτιν διευκρίνισε πως πρόκειται για την επαναλειτουργία ενός στρατιωτικού αεροδρομίου στο Τίκσι, στην πολική ζώνη της βόρειας Γιακουτίας (ανατολική Σιβηρία) και την πραγματοποίηση εργασιών στο αεροδρόμιο του Σεβερομόρσκ, στη θάλασσα του Μπάρεντς, στη βορειοδυτική Ρωσία.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως κατέθεσε φάκελο ενώπιον της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ για να επεκτείνει την κυριαρχία του στο γεωγραφικό Βόρειο Πόλο, αψηφώντας κυρίως τη Ρωσία, η οποία έχει ήδη στήσει εκεί τη σημαία της.

Ο Καναδάς θέλει να αποδείξει πως «η οροσειρά Λομονόσοφ» αποτελεί προέκταση της καναδικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας και να διεκδικήσει έτσι το Βόρειο Πόλο, σύμφωνα με το φάκελο που παρουσιάσθηκε τη Δευτέρα από την κυβέρνηση και είχε κατατεθεί την Παρασκευή σε μια ειδική επιτροπή του ΟΗΕ.

Στην κορυφή αυτής της υποθαλάσσιας οροσειράς που διασχίζει τον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό σε μήκος 1.800 χλμ., ανάμεσα στα Σιβηριανά ύδατα και το καναδικό νησί Έλσμιρ, μια ρωσική αποστολή είχε στήσει το καλοκαίρι του 2007, σε βάθος 4.200 μέτρων στην κάθετο του Βορείου Πόλου, τη λευκή, μπλε και κόκκινη σημαία της Ρωσίας.