Κορονοϊός: Προσλήψεις ανέργων και μεταναστών για να βοηθήσουν στη συγκομιδή στην Ισπανία

Ο τομέας χρειάζεται «75.000-80.000 αγρεργάτες» αυτήν την περίοδο, λέει ο υπουργός Γεωργίας


ΚΟΣΜΟΣ
3:26
08/04/2020
Κορονοϊός: Προσλήψεις ανέργων και μεταναστών για να βοηθήσουν στη συγκομιδή στην Ισπανία
4
loading

Οι ισπανικές αρχές προσπαθούν να καλύψουν την έλλειψη εργατικών χεριών στα αγροκτήματα, λόγω της κρίσης του νέου κορονοϊού, επιτρέποντας εκτάκτως να προσλαμβάνονται προσωρινά επιδοτούμενοι άνεργοι ή αλλοδαποί μετανάστες.

Ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας εκτίμησε ότι ο τομέας χρειάζεται «75.000-80.000 αγρεργάτες» αυτήν την περίοδο.

Η συγκομιδή των φρούτων, που εξαρτάται κάθε χρόνο από χιλιάδες εποχιακούς εργάτες, οι οποίοι έρχονται κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό, πρόκειται να ξεκινήσει πολύ σύντομα. Η συγκομιδή φράουλας (η Ισπανία καλύπτει πάνω από το 90% της ευρωπαϊκής αγοράς αυτήν την περίοδο του έτους) συνεχίζεται, ιδίως στην περιοχή της Ουέλβα, στα νότια.

Αν δεν γίνει άμεσα η συγκομιδή, ο ανεφοδιασμός της αγοράς θα περιοριστεί και κατά συνέπεια θα αυξηθούν οι τιμές, προειδοποίησε ο υπουργός. «Τα δύο τρίτα της παραγωγής μας κατευθύνονται στις ευρωπαϊκές αγορές» και αυτές οι εξαγωγές «είναι πολύ σημαντική πηγή εισοδήματος για τον αγροτικό τομέα», πρόσθεσε.

Καθώς όμως έκλεισαν τα σύνορα και έχει επιβληθεί περιορισμός στις μετακινήσεις για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, παρατηρείται έλλειψη εργατικών χεριών. Περίπου 16.000 Μαροκινοί εποχιακοί εργάτες (κυρίως γυναίκες) αναμένονταν στην Ουέλβα για να βοηθήσουν στη συγκομιδή, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Όμως λιγότεροι από τους μισούς κατάφεραν να κάνουν το ταξίδι. Εποχιακοί εργάτες από ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως Ρουμάνοι και Βούλγαροι, δεν μπόρεσαν επίσης να ταξιδέψουν στην Ισπανία φέτος.

Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ενέκρινε σήμερα ένα διάταγμα ώστε να εξασφαλίσει, μέχρι τις 30 Ιουνίου, τον αριθμό των εργατών που απαιτείται. Με την απόφαση αυτή διευκολύνεται η πρόσληψη ανέργων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά το επίδομά ανεργίας, καθώς και αλλοδαπών που «διαμένουν νόμιμα στην Ισπανία». Το μέτρο αφορά κυρίως τους νεαρούς αλλοδαπούς, ηλικίας από 18 έως 21 ετών, στους οποίους μπορεί να δοθεί άδεια εργασίας ώστε να απασχοληθούν στη συγκομιδή.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι πολύ σημαντική για τις περιοχές της Ανδαλουσίας, της Μούρθιας, της Εστρεμαδούρας, της Αραγονίας και της Καταλονίας, όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών προϊόντων της Ισπανίας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Όπου να ναι

  Θα εμφανιστούν εδώ οι ντοποιοι παπαγάλοι και θα αλλάξουν το τροπάριο.Θα μιλάνε τώρα υπέρ των μεταναστών και ότι πρέπει να τους κρατήσουμε και να έρθουν και άλλοι τόσοι.

  1. avatar When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies but the pack survives.

   Τους μετανάστες τους ρώτησες αν θέλουν να κάτσουν?
   Δηλαδή εσύ θα κοιμόσουν στην είσοδο μιας πολυκατοικίας? Όχι φυσικά.
   Έτσι κι αυτοί.

   1. avatar You are a lonely wolf, even if you don’t thing so

    Πρώτον:Το ερώτημα είναι εάν οι μετανάστες θα πήγαιναν να εργαστούν στα χωράφια ή θα προτιμούσαν να περιμένουν το επίδομα. Γιατί το μόνο που βλέπω στους μετανάστες, όταν κυκλοφορώ στην Αθήνα είναι να είναι ντυμένοι με τα τζινάκια τους, κουρεμένοι αλλά ρομά-στάιλ και να μιλούν όλη την ώρα στα κινητά τους.Δεύτερον: Γιατί μόνο Έλληνες έχω δει αστέγους να κοιμούνται στην είσοδο των πολυκατοικιών και όχι μετανάστες; Απάντηση: γιατί οι Έλληνες άστεγοι δεν έχουν επίδομα, δεν ΜΚΟ που να υφαρπάζει χρήματα της ΕΕ για τους μετανάστες, δεν έχουν τίποτα. Τρίτον! Παρεμπιπτόντως, όταν οι Έλληνες ήταν μετανάστες στην Αμερική, στη Γερμανία, στο Βέλγιο τους βγήκε η ψυχή ανάποδα στη δουλειά. Βάλε έναν από αυτούς τους μάγκες που τα έκαιγαν στον Έβρο να δουλέψει οκτάωρο σε εργοτάξιο και θα σου μιλήσει για το πόσο του χρωστάμε.

    1. avatar When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies but the pack survives.

     Δε με έπιασες. Είσοδος πολυκατοικίας θεωρούν την Ελλάδα και Luxury διαμερίσματα τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Κσι σε ξανά ρωτάω.
     Εσύ θα κοιμόσουν στην είσοδο αυτής της πολυκατοικίας?
     Όχι εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να κοιμηθείς σε ρετιρέ.
     Πάντως δεν έχουν άδικο. Η Γερμανία είναι καλύτερη χώρα για να ζήσουν. Όταν ξένος και στις 2 χώρες θα είναι και του θέτεις το ερώτημα, \" που θέλεις να μαζεύεις πατάτες, Ελλάδα ή Γερμανία ?\" Θα πρέπει να είναι τρελός για να επιλέξει την Ελλάδα και αν την επιλέξει, κράτα τον. Πιο πατριώτης και από σένα θα είναι. Δεν εξηγείται αλλιώς αφού η Ελλάδα στερεί σε όλα τα θέματα. Ακόμα και στα επιδόματα. Μυθικά είναι στο εξωτερικό. Όσο για την Ελλάδα?
     Στην Ελλάδα αξίζει να έχεις λεφτά και να κάνεις διακοπές.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει