Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, πόνος.

Αν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις τότε σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες.

Στις παρακάτω εικόνες συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Δείτε πως κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Associated Press τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τις τελευταίες επτά ημέρες.

Πεκίνο, Κίνα: Η Κίνα αρχίζει να βλέπει… Άνοιξη εν μέσω κορονοϊού

Σχετικά ελεγχόμενη είναι η κατάσταση με τον κορονοϊού στην Κίνα, από την οποία ξεκίνησε η πανδημία που έχει πλέον πλήξει όλο τον πλανήτη. Οι άνθρωποι προσπαθούν να επανέλθουν σταδιακά σε μια πιο… κανονική ζωή, με τα κρούσματα και τους νεκρούς να έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα.

Συγκεκριμένα, έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (02/04) είχαν καταγραφεί στα ηπειρωτικά της χώρας ακόμη τέσσερις θάνατοι ασθενών εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, όλοι τους στην πόλη Γουχάν, την πρωτεύουσα της κεντρικής επαρχίας Χουμπέι, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο. Στο Πεκίνο, τα πράγματα δείχνουν να είναι σαφώς καλύτερα.

Τόκιο, Ιαπωνια: Η μοναξιά στους άλλοτε κατάμεστους δρόμους της πρωτεύουσας

Το Τόκιο είναι μια από τις πόλεις του πλανήτη με τη μεγαλύτερη κοσμοσυρροή στους δρόμους. Υπό κανονικές συνθήκες και όχι εν μέσω κορονοϊού, καθώς αυτό το διάστημα οι δρόμοι της ιαπωνικής πρωτεύουσας είναι σχεδόν άδειοι, όπως φαίνεται και από την εικόνα, με μια γυναίκα να… απολαμβάνει τη μοναξιά σε κεντρικό δρόμο της πόλης.

Μόσχα, Ρωσία: Λευκές μάσκες σε ένα λευκό σκηνικό

Στη Μόσχα και σε πολλά ακόμη μέρη της Ρωσίας έχει επιβληθεί το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας στα πλαίσια περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες ο καιρός «αγρίεψε» ξανά, αν και για τους κατοίκους της πόλης είναι συνηθισμένη εικόνα. Το ασυνήθιστο είναι οι σχεδόν άδειοι δρόμοι, που σε κανονικές συνθήκες είναι γεμάτοι και ας πέφτει αρκετό χιόνι. Οι αστυνομικοί, από την πλευρά τους, συνεχίζουν τη δουλειά τους.

Αθήνα, Ελλάδα: Οι γάτες μπορούν να κάνουν ελεύθερα τα… δικά τους και στο κέντρο

Ελάχιστος είναι ο κόσμος που κυκλοφορεί και στην Αθήνα, ελέω κορονοϊού. Η συνήθως «τιγκαρισμένη» πλατεία στο Μοναστηράκι πλέον είναι άδεια, λόγω των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας, σε βαθμό που να βαριούνται (όπως αποδεικνύει και το χασμουρητό) μέχρι και οι γάτες, που πλέον μπορούν ελεύθερα να κινούνται όπου θέλουν.

Μιλάνο, Ιταλία: Τα μέτρα εξόντωσης του ιού συνεχίζονται

Η Ιταλία είναι η χώρα που έχει πληρώσει το πιο βαρύ τίμημα της εξάπλωσης του κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη, καθώς ήδη έχει καταγεγραμμένους περίπου 14.000 νεκρούς, ενώ κάποιες έρευνες αναφέρουν πως αυτοί ίσως είναι πολύ περισσότεροι, αλλά δεν έχουν μπει στις «μαύρες» λίστες. Οι Αρχές συνεχίζουν τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του ιού, με απολυμάνσεις όπως στην άδεια από κόσμο περίφημη πλατεία Ντουόμο στο Μιλάνο.

Μαδρίτη, Ισπανίας: Στη «μάχη» εναντίον του ιού με κάθε δυνατό τρόπο

Δεν είναι λίγα τα εκθεσιακά κέντρα ανά τον κόσμο που έχουν μετατραπεί σε προσωρινά νοσοκομεία, προκειμένου να καλυφθούν -στο βαθμό που μπορούν και γίνεται- οι ανάγκες νοσηλείας ασθενών με COVID-19. Ένα από αυτά βρίσκεται στη Μαδρίτη, με την Ισπανία να είναι και εκείνη στην… κόκκινη ζώνη των συνεπειών που έχει προκαλέσει ο ιός.

Γκελζενκίρχεν, Γερμανία: Ξανά στις προπονήσεις, αλλά… με απαραίτητη απόσταση

Στη Γερμανία αποφάσισαν να παρατείνουν το «λουκέτο» σε Bundesliga και 2.Bundesliga μέχρι τις 30 Απριλίου και μετά θα εξετάσουν την πιθανότητα να επανεκκινήσουν τα πρωταθλήματα, αλλά χωρίς παρουσία θεατών στα γήπεδα. Οι παίκτες άρχισαν δειλά δειλά να προπονούνται, όπως αυτοί της Σάλκε, ωστόσο παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα, όπως η τήρηση της απόστασης.

Ντακάρ, Σενεγάλη: Η απολύμανση είναι απαραίτητη -ακόμη και τη νύκτα

Οι δημοτικοί υπάλληλοι στο Ντακάρ της Σενεγάλης συνεχίζουν να λαμβάνουν όσα μέτρα προστασίας των πολιτών μπορούν, καθώς και εκεί ο κορονοϊός έχει κάνει την εμφάνισή του. Μπορεί τα κρούσματα να είναι περίπου 200 και να έχει καταγραφεί μόλις ένας νεκρός, αλλά η πρόληψη πάντα είναι η καλύτερη θεραπεία -ακόμη και τη νύχτα.

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ: Οι γιατροί τρέχουν, όμως δεν μπορούν να προλάβουν

Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι ΗΠΑ με την εξάπλωση του κορονοϊού, καθώς η αναχαίτιση αυτήν την περίοδο μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Ειδικά στα ανατολικά της χώρας και ειδικά στη Νέα Υόρκη τα πράγματα είναι δραματικά. Πάνω από 50.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί και περίπου 1.600 θάνατοι και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα. Οι υγειονομικοί προσπαθούν, αλλά μόνο εύκολη δεν είναι η δουλειά τους.

Ασουνσιόν, Παραγουάη: Ο κορονοϊός μπορεί να αποτελέσει παρελθόν, η φτώχεια δύσκολα

Αυτήν τη στιγμή ο μεγάλος «εχθρός» της ανθρωπότητας είναι ο κορονϊός, καθώς έχει προκαλέσει τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο, ο «εχθρός» που παραμονεύει και μπορεί να γίνει ακόμη πιο δυνατός μετά το τέλος της πανδημίας, είναι η φτώχεια. Αυτό αποδεικνύει και η εικόνα από την Ασουνσιόν της Παραγουάης, εκεί όπου παιδιά ψάχνουν για φρούτα και λαχανικά μέσα στα σκουπίδια, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους και της οικογένειάς τους.