Μπροστά από το κτήριο που εδρεύει η αστυνομία στην Ταϊλάνδη συγκεντρώθηκαν σήμερα 2.000 διαδηλωτές, με τον ηγέτη τους να δηλώνει ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί, παρά τις προσπάθειες να εκτονωθεί η κρίση.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης, οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει ή αποπειραθεί να πραγματοποιήσουν 18 πραξικοπήματα μέσα στα 80 τελευταία χρόνια, έχουν κρατήσει αποστάσεις από την τελευταία αναταραχή.

Ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Ναρόνγκ Πιπατανασάι δήλωσε σήμερα ότι ο ίδιος και οι άλλοι διοικητές των ενόπλων δυνάμεων αποκλείουν το ενδεχόμενο να επέμβουν, καθώς η κατάσταση φαίνεται να εξομαλύνεται.

«Άπαντες συμφώνησαν πως οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν θα αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην κατάσταση αυτή και δεν θα υπάρξει πραξικόπημα καθώς πιστεύουμε πως η ένταση μειώνεται και όλα σύντομα θα εξομαλυνθούν», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους αφού συναντήθηκε με τους συναδέλφους του.

Μετά από αρκετές ημέρες βιαιοτήτων, η κυβέρνηση θέλησε χθες να εκτονώσει την αντιπαράθεση στους δρόμους διατάσσοντας την αστυνομία να παραμερίσει και να αφήσει τους διαδηλωτές να μπουν σε κρατικές υπηρεσίες τις οποίες πολιορκούσαν στην προσπάθειά τους να ρίξουν την κυβέρνηση. Οι διαδηλωτές επέστρεψαν στις βάσεις τους στην Μπανγκόκ, αλλά είπαν πως η μάχη δεν έχει τελειώσει.

Ο επικεφαλής των διαμαρτυριών Σουτέπ Ταουγκσουμπάν δήλωσε ότι αύριο θα υπάρξει ένα διάλειμμα στις κινητοποιήσεις σε ένδειξη σεβασμού για τα 86α γενέθλια του βασιλιά Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι. Ωστόσο η κινητοποίηση θα συνεχιστεί αμέσως μετά, πρόσθεσε.

«Θα αρχίσουμε τη μάχη μας και πάλι στις 6 Δεκεμβρίου. Θα αρχίσουμε μόλις χαράξει η αυγή και θα αγωνιζόμαστε κάθε μέρα μέχρι να νικήσουμε», δήλωσε αργά χθες το βράδυ σε ομιλία του προς οπαδούς του.

Οι διαδηλώσεις άρχισαν τον Νοέμβριο, όταν η κάτω βουλή της Ταϊλάνδης ψήφισε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο αμνηστίας, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει στον πρώην ηγέτη Τακσίν Σιναουάτρα να επιστρέψει στη χώρα, χωρίς να εκτίσει ποινή στη φυλακή.

Ο Τακσίν, ένας από τους πιο πολωτικούς ηγέτες στην πολιτική ζωή της Ταϊλάνδης, ανατράπηκε από στρατιωτικό πραξικόπημα το 2006. Ζει τώρα σε αυτοεξορία, αλλά παραμένει δημοφιλής σε πολλούς ψηφοφόρους, κυρίως στις αγροτικές περιοχές. Το νομοσχέδιο αμνηστίας απορρίφθηκε τελικά στη Γερουσία, αλλά οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν.