Η Σιγκαπούρη θα κλείσει τα μπαρ και τους χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας, περιλαμβανομένων των ντίσκο και των κινηματογράφων, στο πλαίσιο νέων μέτρων που λαμβάνονται, προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Τα μέτρα, που περιλαμβάνουν περιορισμούς στις συγκεντρώσεις άνω των δέκα ατόμων εκτός εργασιακών χώρων και σχολείων, θα τεθούν σε ισχύ από τις 11:59 τοπική ώρα της 26ης Μαρτίου και μέχρι τουλάχιστον την 30ή Απριλίου, προσέθεσε το υπουργείο Υγείας όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε 49 νέα κρούσματα της μόλυνσης σήμερα, Τρίτη, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων να φθάσει τα 558. Η χώρα κατέγραψε τους δύο πρώτους θανάτους από τον ιό το περασμένο Σάββατο.

Η Σιγκαπούρη θα επιτρέψει στα εμπορικά κέντρα, τα μουσεία και τα εστιατόρια να παραμείνουν ανοικτά, όμως λαμβάνοντας επιπλέον μέτρα ασφαλείας όπως μειωμένη ικανότητα λειτουργίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε με υπόδειγμα τη Σιγκαπούρη, η εφαρμογή πολλαπλών κοινωνικών απαγορεύσεων, περιλαμβανομένου του κλεισίματος των σχολείων, θα έχουν τη βέλτιστη επίδραση στην αναχαίτιση του COVID-19, της πανδημικής ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Ο περιορισμός σε καραντίνα των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί και μελών των οικογενειών τους, το κλείσιμο των σχολείων και η επιβολή της κοινωνικής απόστασης στον εργασιακό χώρο καθώς και της εργασίας από το σπίτι, όλα τούτα είναι επαρκή μέτρα, που μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση, σύμφωνα με την έρευνα, όμως ένας συνδυασμός και των τριών είναι ο πιο αποτελεσματικός για τη μείωση των κρουσμάτων.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο είχε ξεπεράσει τα 377.000 σε 194 χώρες και περιοχές στις 04:00 ώρα Ελλάδας σήμερα, σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, με περισσότερους από 16.500 καταγεγραμμένους θανάτους.

Η Σιγκαπούρη έχει εκδώσει κάποιες συστάσεις για τήρηση κοινωνικής απόστασης, αλλά δεν έχει κλείσει τα σχολεία.

Την ίδια ώρα εκατομμύρια παιδιά έχουν δει τα σχολεία τους να κλείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και σε πολλές άλλες χώρες, καθώς οι κυβερνήσεις επέβαλαν αυστηρά μέτρα κοινωνικής απαγόρευσης προκειμένου να αποτρέψουν τις συναθροίσεις και την ανάμιξη των ανθρώπων σε ομάδες.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Infectious Diseases και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης (NUS), εξέτασε ένα προσομοιωμένο στη Σιγκαπούρη περιβάλλον, προκειμένου να αναλύσει την ενδεχόμενη επίδραση των πολιτικών κοινωνικής απόστασης.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, αν και είναι λιγότερο αποτελεσματική από τη συνδυασμένη προσέγγιση των τριών μέτρων, η καραντίνα σε συνδυασμό με μέτρα στον εργασιακό χώρο αποτελούν τη δεύτερη καλύτερη επιλογή για τη μείωση των κρουσμάτων της COVID-19, και έπονται η καραντίνα μαζί με το κλείσιμο των σχολείων και τέλος, μόνο η καραντίνα.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής παρέχουν στους διαμορφωτές πολιτικής στη Σιγκαπούρη και σε άλλες χώρες στοιχεία, προκειμένου να ξεκινήσουν την εφαρμογή μέτρων ενισχυμένου ελέγχου της επιδημίας που θα μπορούσαν να μετριάσουν, ή να μειώσουν τα ποσοστά τοπικής μετάδοσης αν αναπτυχθούν αποτελεσματικά και στην κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο Άλεξ Ρ. Κουκ, βοηθός καθηγητής στο NUS, εκ των επικεφαλής της εργασίας αυτής.