Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν θα πρέπει να διαδραματίσει κανέναν ρόλο στην μεταβατική φάση στην Συρία, υπογράμμισε σήμερα ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης στην πρώτη του αντίδραση στην αναγγελία της διεξαγωγής της διάσκεψης της Γενεύης, στις 22 Ιανουαρίου, για την επίλυση της κρίσης στην Συρία.

«Ο συνασπισμός εκφράζει την πλήρη άρνησή του στην συμμετοχή του Μπασάρ αλ Άσαντ και όλων των εγκληματιών που ευθύνονται για τον φόνο του συριακού λαού στην εξουσία κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου και αξιώνει να μην έχουν κανέναν ρόλο στο πολιτικό μέλλον της Συρίας», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μολονότι η πρωτοβουλία για την διεξαγωγή της διάσκεψης αυτής απορρίφθηκε από τους τζιχαντιστές και τους ισλαμιστές αντάρτες στην Συρία, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης έκρινε «πολύ θετική» την ανακοίνωση μιας ημερομηνίας για την διεξαγωγή της λεγόμενης «Γενεύης 2», η οποία είχε αναβληθεί επανειλημμένως στο παρελθόν.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της διάσκεψης αυτής, η διεθνής κοινότητα «θα πρέπει να δράσει έτσι ώστε ανθρωπιστική βοήθεια να διανεμηθεί σε όλη την χώρα και οι κρατούμενοι να αφεθούν ελεύθεροι», προσθέτει επίσης η αντιπολίτευση στην ανακοίνωσή της και ζητεί ακόμη «να σταματήσουν αμέσως οι σφαγές».

Ο Εθνικός Συριακός Συνασπισμός σημειώνει εξάλλου ότι η «Γενεύη 2» θα πρέπει «να θέσει σε εφαρμογή όλες τις ρυθμίσεις που προωθήθηκαν στην Γενεύη 1», η οποία είχε διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2012.

Κατά την σύνοδο αυτή, οι μετέχοντες είχαν συμφωνήσει για τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης, αλλά δεν έκαναν λόγο για τον ρόλο του Μπασάρ αλ Άσαντ σε αυτήν.

Την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της «Γενεύης 2» είχαν η Ρωσία και οι ΗΠΑ με στόχο να οδηγήσουν τις συριακές αρχές και τους αντάρτες να καθίσουν μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη προτίθεται να πάρει μέρος στις ειρηνευτικές αυτές συνομιλίες στην Γενεύη αν προσκληθεί.

«Η συμμετοχή του Ιράν στην Γενεύη 2 είναι κατά την άποψή μας μια σημαντική συμβολή στην επίλυση του προβλήματος. Λέμε συνέχεια ότι αν το Ιράν προσκληθεί, θα μετάσχει χωρίς προϋποθέσεις», σημείωσε ο Ζαρίφ μιλώντας στο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV.

Το Ιράν είναι ο κύριος υποστηρικτής, μαζί με τη Ρωσία, του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην σύγκρουση αυτή στην Συρία, η οποία έχει διαρκέσει περισσότερο από δύο χρόνια και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, ενώ έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους.

Η συμμετοχή της Τεχεράνης είναι πιθανόν να ενισχύσει οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί στις ειρηνευτικές αυτές συνομιλίες στην Γενεύη. Όμως για τις δυτικές κυβερνήσεις, η διστακτικότητα του Ιράν να υιοθετήσει την περσινή διεθνή συμφωνία της «Γενεύης 1» για την Συρία αποτελεί ένα εμπόδιο στην συμμετοχή της στις φετινές συνομιλίες στην «Γενεύη 2».

Η Ουάσινγκτον αντιτίθεται στην συμμετοχή του Ιράν στις συνομιλίες επειδή πέρυσι δεν συμφώνησε σε ένα βασικό στοιχείο του πλαισίου της λεγόμενης «Γενεύη 1». Αυτό προβλέπει ότι μια μελλοντική συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματιστεί βάσει «αμοιβαίας συναίνεσης» των αρχών και της αντιπολίτευσης, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, σημαίνει ότι ο Άσαντ δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία.

Η επίλυση της κρίσης στην Συρία συνιστά ένα ζήτημα «εθνικής σημασίας» για το Ιράν, πρόσθεσε επίσης ο Ζαρίφ και σημείωσε ότι, είτε προσκληθεί είτε όχι, η Τεχεράνη θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών διέψευσε εξάλλου τις πληροφορίες ότι το θέμα της Συρίας συζητήθηκε κατά την διάρκεια των συνομιλιών του Ιράν με τις έξι μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στην Γενεύη.