Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν είναι «τσάρος» σε μια συνέντευξη που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη εν μέσω της συνταγματικής μεταρρύθμισης που θα του επιτρέψει να παρατείνει τη θητεία του στο Κρεμλίνο ενδεχομένως μέχρι και το 2036.

«Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», ανέφερε σε συνέντευξη στο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων TASS που ηχογραφήθηκε τον Φεβρουάριο στο πλαίσιο της 20ής επετείου από την άνοδό του στην εξουσία, αντιδρώντας στην εικόνα που τσάρου η οποία του αποδίδεται μερικές φορές.

«Εργάζομαι κάθε μέρα, δεν είμαι βασιλιάς. Τσάρος είναι εκείνος που κάθεται, σας κοιτάζει από ψηλά και λέει: “Εγώ διατάζω κι αυτοί εκτελούν’ και στο διάστημα αυτό, δοκιμάζει ένα καπέλο και κοιτάζεται στον καθρέφτη», πρόσθεσε.

Απαντώντας προηγουμένως σε ερώτηση αν προτίθεται ή όχι να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2024, οπότε λήγει η θητεία του, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως αυτό θα το αποφασίσουν οι Ρώσοι: «Το πιο σημαντικό, και είναι θέμα αρχής, είναι η στάση της πλειονότητας των πολιτών αυτής της χώρας. Είναι θέμα εμπιστοσύνης».

«Δεν έχω απάντηση σήμερα» για τα σχέδια αυτά, είπε ακόμη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ο τσάρος είπε ότι δεν είναι τσάρος», αντέδρασε αμέσως στο Twitter ο κυριότερος αντιπολιτευόμενος στο Κρεμλίνο, Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε τον Ιανουάριο μια συνταγματική αναθεώρηση η οποία, χάρη σε μια τροποποίηση που προστέθηκε προς γενική έκπληξη την τελευταία στιγμή τον Μάρτιο, θα του δώσει κυρίως το δικαίωμα να διεκδικήσει δύο ακόμη θητείες μετά το τέλος της τρέχουσας το 2024.

Η εν λόγω τροποποίηση θα επιτρέψει στον Βλαντίμιρ Πούτιν να μηδενίσει το κοντέρ των προεδρικών θητειών του, καθώς η ρωσική νομοθεσία απαγορεύει στον πρόεδρο να πραγματοποιήσει πάνω από δύο συνεχόμενες θητείες.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε τη μεταρρύθμιση αυτή, η οποία θα υιοθετηθεί οριστικά έπειτα από μια «λαϊκή ψηφοφορία» που προβλέπεται να διεξαχθεί στις 22 Απριλίου.