Σύμφωνα με τις προβλέψεις περισσότεροι από 60.000 άστεγοι στην Καλιφόρνια ενδέχεται να προσβληθούν από τον κορονοϊό τις επόμενες οκτώ εβδομάδες, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο κυβερνήτης της πολιτείας αυτής των ΗΠΑ, γεγονός που θα επιβαρύνει περαιτέρω το σύστημα υγείας.

Το ποσοστό νοσηλείας όσων προσβάλλονται από την Covid-19 είναι περίπου 20%, δημιουργώντας ανάγκη για επιπλέον κλίνες στα νοσοκομεία, ενώ αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, σύντομα το υγειονομικό σύστημα θα δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις ανάγκες, δήλωσε ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τις επόμενες οκτώ εβδομάδες εκτιμάμε ότι από τους συνολικά 108.000 άστεγους στην Καλιφόρνια που ζουν στον δρόμο, αν προσβληθεί περίπου το 56%, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που θα μολυνθούν από την Covid-19 θα ξεπεράσει τις 60.000», επεσήμανε ο Νιούσομ σε ανακοίνωσή του προς τους κατοίκους της Καλιφόρνια μέσω του Facebook.

«Αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία (…) κυρίως για το σύστημα υγείας μας, την ικανότητα μας να μεταφέρουμε ανθρώπους από και προς τα καταφύγια χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλους», πρόσθεσε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης.

Η Καλιφόρνια, η πιο πολυπληθής πολιτεία των ΗΠΑ είναι μεταξύ αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, με 598 επιβεβαιωμένα κρούσματα ως χθες Τετάρτη, αύξηση 21% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Ο Νιούσομ επεσήμανε ότι εξέδωσε διάταγμα για την παροχή 100 εκ. δολαρίων στις πόλεις και τις κομητείες της Καλιφόρνια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της επιδημίας στους άστεγους και έχει προμηθευτεί 1.300 τροχόσπιτα για να χρησιμοποιηθούν ως προσωρινά καταλύματα.

Με άλλο διάταγμα αποδέσμευσε 50 εκ. δολάρια ώστε να μετατραπούν ξενοδοχεία σε καταφύγια για τους άστεγους που ενδέχεται να προσβληθούν από τον ιό SARS-CoV-2.

Εξάλλου ο Νιούσομ εξήγησε ότι συνομίλησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για το ενδεχόμενο ένα ιατρικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, το Mercy, να αγκυροβολήσει στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας προκειμένου να μεταφερθούν εκεί άλλοι άστεγοι ασθενείς και για τη δημιουργία νοσοκομείων εκστρατείας στην πολιτεία.

Από την πλευρά του ο Έρικ Γκαρσέτι, δήμαρχος του Λος Άντζελες, δήλωσε ότι οι τοπικές αρχές σχεδιάζουν να εντοπίσουν τους άστεγους που θεωρείται ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ανάμεσά τους οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενες νόσους.

Ο Γκαρσέτι πρόσθεσε ότι σε 6.000 από αυτούς θα δοθούν κλίνες στα κέντρα απασχόλησης του δήμου, ενώ όσοι θεωρούνται ύποπτοι ότι μολύνθηκαν από τον ιό SARS-CoV-2 θα απομονώνονται σε τροχόσπιτα.