Ένα βρετανικό κρουαζιερόπλοιο, που εκδιώχθηκε από πολλά λιμάνια στην Καραϊβική αφού πέντε από τους επιβάτες του βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, κατευθύνεται πλέον προς την Κούβα, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία.

«Ο πλοίαρχος του κρουαζιερόπλοιου Braemar της Fred Olson Cruise Lines ανακοίνωσε ότι το πλοίο πλέει προς την Κούβα, απ’ όπου όλοι οι πελάτες θα επαναπατριστούν αεροπορικώς στο Ηνωμένο Βασίλειο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Συνολικά 22 πελάτες και 21 μέλη του πληρώματος έχουν τεθεί σε απομόνωση γιατί εμφάνισαν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της γρίπης. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται και οι πέντε που βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2.

Νωρίτερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, μια διπλωματική πηγή εξήγησε ότι η Αβάνα προσφέρθηκε να δεχτεί το κρουαζιερόπλοιο επειδή καταλαβαίνει «τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί αυτοί οι άνθρωποι».

Τις τελευταίες ημέρες, τα Μπαρμπέιντος και οι Μπαχάμες αρνήθηκαν να δεχτούν το πλοίο, στο οποίο επιβαίνουν 682 επιβάτες και 381 μέλη πληρώματος.

«Είναι εποχή για αλληλεγγύη»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες εξήγησε μέσω του Twitter ότι η χώρα του έδωσε την άδεια της κατόπιν αιτήματος της βρετανικής κυβέρνησης. «Θα υιοθετήσουμε τα υγειονομικά μέτρα που καθορίζονται από τα πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του υπουργείου Υγείας της Κούβας», πρόσθεσε.

«Αυτή είναι μια εποχή για να επιδείξουμε αλληλεγγύη, να καταλάβουμε ότι η υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα, να ενισχύσουμε τη διεθνή συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις μας», υπογράμμισε εξάλλου το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας σε ανακοίνωσή του.

Το κρουαζιερόπλοιο έπιασε για τελευταία φορά λιμάνι στις 10 Μαρτίου, στο Κουρασάο.

Στην Κούβα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα τέσσερα κρούσματα της επιδημίας Covid-19, τρεις Ιταλοί τουρίστες και ένας Κουβανός.