Η ελβετική κυβέρνηση κήρυξε σήμερα τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 19 Απριλίου, μπροστά στον νέο κορονοϊό, απαγορεύοντας «όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές εκδηλώσεις» με εξαίρεση τις κηδείες.

«Αυστηρά μέτρα επιβάλλονται σε ολόκληρη τη χώρα. Τα χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή», δήλωσε η πρόεδρος της χώρας Σιμονέτα Σομαρούγκα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου ξεκινά από τα μεσάνυχτα, με τη χώρα να κινητοποιεί 8.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων στη μάχη κατά του Covid-19.

«Δεν θα σας αφήσουμε μόνους», διαβεβαίωσε η πρόεδρος της Ελβετίας, χώρας που μετρά 14 θανάτους και 2.200 κρούσματα από τον νέο κορονοϊό. «Θα σας φροντίσουμε όλους», διαβεβαίωσε.

Ακόμη 13 νέα κρούσματα στην Κύπρο

Συνολικά 13 νέα κρούσματα κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 46, εκ των οποίων τα 25 ήταν επαφές.

Σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου αναφέρει ότι σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση που έλαβε σήμερα το Υπουργείο Υγείας από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, έχουν επιβεβαιωθεί 13 νέα κρούσματα κορονοϊού. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 11 επαφές, εκ των οποίων οι 10 επαγγελματίες Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και ο ένας ασθενής, που είχαν επαφή με τον ασθενή που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο και είχε επιβεβαιωθεί τις προηγούμενες μέρες, και δύο άτομα που είχαν επιστρέψει από το εξωτερικό (Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα) και παρουσίασαν συμπτώματα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των 13 κρουσμάτων και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι σε συντονισμό με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Κύπρου, θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου για λήψη περαιτέρω μέτρων. Σημειώνει, τέλος, ότι με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 46, εκ των οποίων τα 25 ήταν επαφές.

Κρίσιμες οι επόμενες 4 εβδομάδες στην Αυστρία

Οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα είναι αποφασιστικές για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού και ήδη στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα φανεί κατά πόσο τα μέτρα που λαμβάνονται θα οδηγήσουν σε πτώση της σαφώς αυξανόμενης τάσης των μολύνσεων, τόνισε το απόγευμα στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ.

Η μέχρι τώρα πορεία των ασθενειών είναι σχετικά ενθαρρυντική, καθότι σε πάνω από 85% των περιπτώσεων είναι ήπια και αυτές βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι νοσούντες είναι σχετικά μικρής ηλικίας, μόνον 130 είναι άνω των 64 ετών, 134 μεταξύ 55 και 64 ετών, οι υπόλοιποι είναι νεότεροι, ενώ σε μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται συνολικά δώδεκα άνθρωποι με λοίμωξη κορονοϊού, 107 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας προειδοποιώντας για “την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων από ημέρα σε ημέρα” και για την ευθύνη που φέρει καθένας προσωπικά, επισήμανε ότι με μία μείωση των κοινωνικών επαφών κατά ένα τέταρτο, είναι δυνατός ο περιορισμός του κινδύνου μετάδοσης του ιού σχεδόν στο ήμισυ.

Εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε το απόγευμα προηγούμενες πληροφορίες ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Αυστρία έχουν ξεπεράσει τα 1.000 και ανέρχονται πλέον σε 1.116, ενώ ελαφρά αύξηση παρουσίασε ο αριθμός εκείνων που έχουν θεραπευτεί, από τους έξι σε οκτώ, με τις εξετάσεις ύποπτων περιπτώσεων που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα, να έχουν ξεπεράσει τις 8.500.

Μετά τον θάνατο ενός 67χρονου την περασμένη εβδομάδα, σήμερα ανακοινώθηκε ένας δεύτερος θάνατος ως συνέπεια του κορονοϊου, ενός 72χρονου στη Βιέννη, ήδη βαρέως ασθενούντος, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε εάν η κατάληξη σήμερα μίας 76χρονης σε νοσοκομείο στο ομόσπονδο κρατίδιο της Στυρίας οφείλεται στον κορονοϊό — από τον οποίο φέρεται να είχε προσβληθεί — καθότι η υγεία της ήταν ήδη ιδιαίτερα βεβαρημένη.

Από τα συνολικά 959 κρούσματα SARS-CoV-2 που καταγράφονταν επίσημα σήμερα το πρωί στην Αυστρία, τα περισσότερα κρούσματα, 294, ήταν στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου που συνορεύει με την Ιταλία και στο οποίο ο τοπικός κυβερνήτης επέβαλε χθες μέτρα μερικής απαγόρευσης εξόδου.

Ακολουθούν τα ομόσπονδα κρατίδια: ‘Ανω Αυστρία με 196 κρούσματα, Κάτω Αυστρία (155), Βιέννη (122), Στυρία (115), Φόραλμπεργκ (60), Σάλτσμπουργκ (56), Μπούργκενλαντ (10) και Καρινθία.