Για «πολλές» και «πολύ σοβαρές» διαφωνίες σχετικά με τη μετά το Brexit σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μεγάλη Βρετανία έκανε λόγο ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το ζήτημα, Μισέλ Μπαρνιέ. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν έπειτα από έναν πρώτο γύρο συνομιλιών που ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι μία συμφωνία για την μελλοντική σχέση «θα πρέπει να περιλαμβάνει μία ισορροπημένη λύση για την αλιεία», κρίνοντας ότι το βρετανικό αίτημα για διαπραγμάτευση των όρων της αμοιβαίας πρόσβασης στις ζώνες αλιείας κάθε χρόνο είναι «ανεφάρμοστη».

«Θέλω να είμαι σαφής στο σημείο αυτό: μία εμπορική και οικονομική συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να περιλαμβάνει μίας ισορροπημένη λύση για την αλιεία», επέμεινε.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής ανέφερε και άλλα σημεία τριβής στις συνομιλίες με το Λονδίνο, ιδιαίτερα τον ρόλο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση διαφωνίας για την εφαρμογή της μελλοντικής συμφωνίας, καθώς και τους όρους του ανταγωνισμού.

Φοβούμενη την εμφάνιση μίας απορρυθμισμένη οικονομίας στην πόρτα της, η Ε.Ε. θέτει ως όρο της πρόσβασης των Βρετανών στην αγορά της την τήρηση μακροπρόθεσμα όρων του ανταγωνισμού, ιδιαίτερα των κανόνων που αφορούν το εργατικό δίκαιο, το περιβάλλον, την φορολογία και τις κρατικές επιδοτήσεις.

«Οι Βρετανοί μας λένε ότι διατηρούν την φιλοδοξία των υψηλών στάνταρντς, αλλά δεν θέλουν να μεταφέρουν αυτές τις δεσμεύσεις σε κοινή συμφωνία», επισήμανε ο Μισέλ Μπαρνιέ, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά συνέπεια, «θα χρειασθούμε μία συμφωνία “level playing field” (όρων ισότιμου ανταγωνισμού) ως εγγύηση των υποσχέσεων του (Μπόρις) Τζόνσον», είπε. Με τον Ευρωπαϊο διαπραγματευτή να προσθέτει: «Μία συμφωνία είναι εφικτή, αν και δύσκολη».

Το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε επίσης γνωστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν επιθυμεί να διαπραγματευθεί ιδιαίτερη συμφωνία για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας, κάτι που η άλλη πλευρά έλαβε υπ’ όψιν.