Μελέτη για την επίδραση της ραδιενέργειας από το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα στους κατοίκους της νομαρχίας όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο αποκάλυψε ότι 26 ανήλικοι εκδήλωσαν καρκίνο του θυρεοειδή και άλλοι 32 παρουσιάζουν πολύ σοβαρές ενδείξεις εκδήλωσης της νόσου, ωστόσο η σύνδεση με την πυρηνική καταστροφή δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί.

Εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν σε σχεδόν 240.000 άτομα ηλικίας 18 ετών και κάτω την εποχή που σημειώθηκε το δυστύχημα σε μια επιτροπή παρακολούθησης της υγείας των κατοίκων της περιοχής.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καρκίνου μετά μια χειρουργική επέμβαση είναι πλέον 26, δηλαδή 8 περισσότερα σε σχέση με προγενέστερη έκθεση του περασμένου Αυγούστου, η οποία αναφερόταν σε μικρότερο αριθμό ατόμων.

Οι ειδικοί οι οποίοι ενήργησαν με εντολή των νομαρχιακών αρχών τείνουν να πιστεύουν ότι οι καρκίνοι αυτοί δεν συνδέονται άμεσα με το πυρηνικό δυστύχημα της 11ης Μαρτίου του 2011. Στηρίζουν τη γνώμη αυτή σε συγκριτικά δεδομένα, κυρίως στην περίπτωση της καταστροφής του Τσερνόμπιλ το 1986 στην Ουκρανία.

Θα ήταν πολύ νωρίς ακόμη, κατά τη γνώμη τους, οι καρκίνοι αυτοί να έχουν ήδη εκδηλωθεί μόνο 2,5 χρόνια μετά την καταστροφή, ενώ τόνισε ότι χρειάζονται 3 ως 5 χρόνια για να τεκμηριωθεί μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Ωστόσο οι γονείς των συγκεκριμένων παιδιών δεν μπορούν να βγάλουν από το μυαλό τους ότι η αιτία είναι η έκθεση στην ακτινοβολία, κυρίως του ιωδίου 131, κατά τις πρώτες μέρες μετά το δυστύχημα.

Ο θυρεοειδής είναι ένα σφουγγάρι ιωδίου (πρώτη ύλη για την κατασκευή των θυρεοειδικών ορμονών), κυρίως στο παιδί που βρίσκεται στην ανάπτυξη. Αυτός ο αδένας είναι συνεπώς ευάλωτος στις εκπομπές ραδιενεργού ιωδίου 131 σε περίπτωση πυρηνικού δυστυχήματος. Για το λόγο αυτό συνιστάται τότε η απορρόφηση στερεού ιωδίου για να ικανοποιηθούν καταρχήν οι ανάγκες του θυρεοειδή. Ωστόσο στην περίπτωση της Φουκουσίμα το μέτρο αυτό δεν ελήφθη.