Η αστυνομία της Ιορδανίας έκανε έφοδο απόψε στα γραφεία της μεγαλύτερης εφημερίδας της χώρας, αφού οι εργαζόμενοί της έλαβαν μέρος σε μια αντικυβερνητική διαδήλωση.

Αναφέρθηκαν πολλοί τραυματισμοί όταν μονάδες αντιμετώπισης των ταραχών της αστυνομίας συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές, εργαζόμενους στην εφημερίδα Αλ Ράι, στο Αμάν. Η εφημερίδα ανήκει ουσιαστικά στο κράτος.

Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν η αστυνομία αποπειράθηκε να εμποδίσει τους εργαζόμενους να εισέλθουν στο χώρο όπου συνεδρίαζε το διοικητικό συμβούλιο της Αλ Ράι για να εξετάσει τη λήψη μέτρων, ώστε να τερματιστούν οι διαμαρτυρίες των εργαζόμενων για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές τους και για κρούσματα διαφθοράς, οι οποίες διαρκούν επί έναν μήνα.

Δεν αναφέρθηκαν συλλήψεις.

Η συντακτική ομάδα της Αλ Ράι και της αγγλόφωνης έκδοσής της, της εφημερίδας The Jordan Times, προειδοποίησε ότι θα αρχίσει να μποϊκοτάρει τις ειδήσεις οι οποίες αφορούν τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης του χασεμιτικού βασιλείου, τον Αμπντάλα Ενσούρ, εάν η διεύθυνσή της αρνηθεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στην Αλ Ράι —η μητρική εταιρεία της οποίας, το Ίδρυμα Τύπου της Ιορδανίας, ανήκει εμμέσως στην κυβέρνηση μέσω της Εταιρείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων— θεωρούν τον Ενσούρ υπεύθυνο για τα οικονομικά προβλήματα της εφημερίδας και τα φαινόμενα διαφθοράς που καταγγέλλουν.

Οι εργαζόμενοι συνέχισαν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας απόψε, διακόπτοντας την κίνηση των οχημάτων μπροστά από τα γραφεία της εφημερίδας και καλώντας τον Ενσούρ να παραιτηθεί.

Η Ιορδανία βρίσκεται στην 134η θέση μεταξύ των 179 κρατών στην κατάταξη της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου. Οι δημοσιογράφοι βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με φαινόμενα λογοκρισίας και έμμεσων επεμβάσεων στο έργο τους από τις υπηρεσίες ασφαλείας, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση αυτή.