Σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου, οι δύο κεντρώοι πολιτικοί αρχηγοί Φρανσουά Μπαϊρού και ο Ζαν-Λουί Μπορλό θα ανακοινώσουν επισήμως σήμερα το απόγευμα, τη συσπείρωση των κεντροδεξιών δυνάμεων γύρω από μια νέα κομματική οντότητα.

Η απόφαση του πολιτικού αυτού «γάμου» των δύο, λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου 2014 και τις ευρωεκλογές που θα ακολουθήσουν, έχει προκαλέσει κάποια ανησυχία τόσο στη δεξιά αντιπολίτευση όσο και στην κυβερνώσα πλειοψηφία της Γαλλίας.

Ο Μπαϊρού είναι επικεφαλής του κόμματος MODEM, που ίδρυσε το 2007, ενόψει των προεδρικών εκλογών, στις οποίες υπήρξε για τρεις φορές ο ατυχήσας υποψήφιος.

Οι ρίζες του MODEM είναι στο πρώην κεντροδεξιό κόμμα του πρώην προέδρου Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, UDF (Ένωση για τη Γαλλική Δημοκρατία), του οποίου ο Μπαϊρού υπήρξε και ο τελευταίος πρόεδρος.

Για χρόνια, ο φυσικός εταίρος του Φρανσουά Μπαϊρού ήταν η δημοκρατική δεξιά, ενώ ο ίδιος αντιδρούσε με ένταση σε κάθε ακροδεξιά τάση.

Η τελευταία εκλογική εκστρατεία του 2012 και οι ακροδεξιές κορώνες του Νικολά Σαρκοζί οδήγησαν τον Μπαϊρού να δηλώσει την υποστήριξή του στον Φρανσουά Ολάντ.

Πολλοί ήταν εκείνοι που εξεπλάγησαν από την απόφασή του. Οι πρώην δεξιοί εταίροι του τον κατηγόρησαν για προδοσία, ενώ σε πολλούς σοσιαλιστές καλλιεργήθηκε η εντύπωση της ενίσχυσης των δυνάμεών τους από το κέντρο.

Έτσι οι σοσιαλιστές δεν έχουν λόγο να χαίρονται σήμερα, με τη νέα πορεία που χαράζει, δεσμευόμενος σε μια συνεργασία με τον Ζαν-Λουί Μπορλό.

Το MODEM, του οποίου οι φιλοδοξίες τσαλακώθηκαν κατά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, εκπροσωπείται σήμερα από μόνο δύο βουλευτές, τέσσερις γερουσιαστές και πέντε ευρωβουλευτές.

Ο Ζαν-Λουί Μπορλό είναι επικεφαλής του νέου κόμματος UDI (Ένωση Δημοκρατών και Ανεξάρτητων), το οποίο ίδρυσε πριν από ένα χρόνο (Σεπτέμβριος 2012), μετά την αποτυχία επανεκλογής του Νικολά Σαρκοζί, στην κυβέρνηση του οποίου διετέλεσε σημαντικός υπουργός.

Για τη δημιουργία του UDI, προσέλκυσε πολλά άτομα από τον χώρο του κέντρου, αλλά και πρώην μέλη του κόμματος UMP (Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα) του Νικολά Σαρκοζί.

Έτσι, τα μέλη του UMP και ιδιαίτερα όσοι έχουν μείνει πιστοί στον Νικολά Σαρκοζί και ελπίζουν σε μια επιστροφή του για τις προεδρικές του 2017, δεν βλέπουν με καλό μάτι τη δημιουργία ενός νέου κόμματος στο κέντρο.

Ο φόβος όπως αναφέρει το ΑΠΕ, έγκειται στην πιθανή υποψηφιότητα ενός κεντρώου στον πρώτο γύρο των προεδρικών, που θα μπορούσε να μειώσει τις δυνατότητες της δημοκρατικής δεξιάς να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Είναι ο φόβος μιας επανάληψης της αποφράδας χρονιάς του 2002, με το Εθνικό Μέτωπο της κόρης Λεπέν στον δεύτερο γύρο. Το UDI, πάντως, σήμερα έχει στα μέλη του 30 βουλευτές, 31 γερουσιαστές και 6 ευρωβουλευτές.

Το όνομα του νέου κόμματος που θα γεννηθεί από την ένωση MODEM-UDI, θα το μάθουμε αργά σήμερα το απόγευμα.

Οι γεννήτορες, πάντως, δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν από κοινού για την επιβίωσή του και την επιτυχία του τόσο στις δημοτικές όσο και στις ευρωεκλογές, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της πορείας του για τις προεδρικές του 2017.