Σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στους Προσκόπους της Αμερικής

Η Εκκλησία των Μορμόνων έκοψε τις χορηγίες της


ΚΟΣΜΟΣ
12:28
18/02/2020
Σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στους Προσκόπους της Αμερικής
5
loading

Αίτηση υπαγωγής στο Κεφάλαιο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα υπέβαλε η οργάνωση των Προσκόπων της Αμερικής μετά τις εκατοντάδες αγωγές για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, οι οποίες ανατρέχουν δεκαετίες πίσω.

Η αίτηση πτώχευσης δεν αναμένεται να επηρεάσει τα προγράμματα της οργάνωσης όπως είναι το κάμπινγκ και η πεζοπορία. Η οργάνωση αντιμετώπιζε ήδη προβλήματα καθώς ο αριθμός των μελών της έχει μειωθεί, ενώ δέχεται και επικρίσεις γιατί δέχεται πλέον στους κόλπους της ομοφυλόφιλους και κορίτσια.

Οι αμερικανοί Πρόσκοποι, που εδρεύουν στο Άιρβινγκ του Τέξας, έχουν ζητήσει συγγνώμη προς όποιον έχει θιγεί τονίζοντας ότι πιστεύουν τις καταγγελίες και ενθαρρύνοντας τα θύματα να κάνουν καταγγελίες.

Η οργάνωση του Προσκοπικού Κινήματος στις ΗΠΑ ιδρύθηκε το 1910 και κατακλύστηκε από εκατοντάδες καταγγελίες όταν πολλές πολιτείες, περιλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, ήραν τα νομικά εμπόδια που απαγόρευαν τις αγωγές για παλιά περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Οι αλλαγές στη νομοθεσία συνέπεσαν με την εμφάνιση του κινήματος #MeToo αλλά και με την μεταστροφή της κοινής γνώμης, η οποία είναι πλέον πιο υποστηρικτική απέναντι στους καταγγέλοντες αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters και το AFP.

Το αποτέλεσμα ήταν να προκύψει ένα κύμα από αγωγές εις βάρος ιερωμένων, γιατρών και καθηγητών καθώς και εις βάρος του κινήματος των προσκόπων.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση του Προσκοπικού Κινήματος στις ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι «μπορούμε να αναλάβουμε την κοινωνική και ηθική μας ευθύνη και να αποζημιώσουμε αρκούντως τα θύματα», ενώ ταυτόχρονα «να διασφαλίζουμε ότι εκπληρώνουμε την αποστολή μας να υπηρετούμε την νεολαία, τις οικογένειες και τις τοπικές κοινότητες μέσω των προγραμμάτων μας».

Ο Πολ Μόουνς, ο οποίος εκπροσωπεί εκατοντάδες άνδρες που υποστηρίζουν ότι κακοποιήθηκαν ως πρόσκοποι, δήλωσε στο Reuters: «Η αίτηση πτώχευσης κατατίθεται ως αποτέλεσμα δεκαετιών απόκρυψης περιστατικών κακοποίησης από τους προσκόπους και από τους ενήλικους αρχηγούς τους»

Η αίτηση, η οποία κατατέθηκε στο Ντελαγουέρ, θα επιτρέψει στους προσκόπους να συγκεντρώσουν όλες τις αγωγές για να εξεταστούν από ένα δικαστήριο και να προσπαθήσουν να διαπραγματευτεί μια εξωδικαστική συμφωνία αντί να χρησιμοποιήσουν οικονομικούς πόρους της οργάνωσης για να αντικρούσουν την καθεμία αγωγή στο δικαστήριο, κάτι που μπορεί να αφήσει κάποια θύματα χωρίς αποζημίωση.

Μια παρεμφερής στρατηγική πτώχευσης για την διευθέτηση αγωγών για σεξουαλική κακοποίηση, είχε επιλεγεί από περισσότερες από 20 Καθολικές επισκοπές και από αθλητές της ενόργανης γυμναστικής στις ΗΠΑ.

Η εθνική οργάνωση έχει ανακοινώσει, στην πιο πρόσφατη ετήσια έκθεσή της του 2018, ότι οι πόροι της ανέρχονται σε 1,5 δισεκ. δολάρια. Αλλά εκατοντάδες τοπικοί σύλλογοί της έχουν δικούς τους πόρους και τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πιθανόν να επιχειρήσουν να αποζημιωθούν από αυτούς μέσω της εξωδικαστικής διευθέτησης.

Ο αριθμός των μελών της οργάνωσης (τόσο στα Λυκόπουλα όσο και στους Προσκόπους) είχε μειωθεί κατά 13% στο τέλος του 2018 και μέσα σε διάστημα εξαετίας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της οργάνωσης.

Οι Πρόσκοποι έχασαν μια σημαντική πηγή οικονομικής στήριξης όταν η Εκκλησία των Μορμόνων αποφάσισε να σταματήσει τις χορηγίες της αρχής γενομένης από το 2020. Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, που εδρεύει στη Γιούτα, αποφάσισε να αφαιρέσει την λέξη αγόρι από το πρόγραμμά της που απευθυνόταν σε μεγαλύτερα παιδιά όταν η οργάνωση των προσκόπων ανακοίνωσε ότι θα δέχεται πλέον και διεμφυλικούς προσκόπους.

Η Εκκλησία υποστήριξε πάντως ότι η απόφασή της να σταματήσει τις χορηγίες δεν επηρεάστηκε από τις αλλαγές που έκαναν οι πρόσκοποι, αλλά από μια επιθυμία να επικεντρωθεί στα δικά της προγράμματα για την νεολαία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Πολεμηστης του πληκτρολογιου

  Snow white, που εισαι?

 2. avatar 767

  Στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί,δεν έχουμε προσκόπους.

 3. avatar SER 30

  ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΙΑ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΔΗΘΕΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗ Μ Κ Ο Η ΤΥΠΟΥ Μ Κ Ο ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΧΩΜΕΝΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΨΕΜΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑ ΣΑΠΙΛΑ ΒΡΩΜΙΛΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ . ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΑΤΟΜΙΚΑ ΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ [...] ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ 9 4 ΕΤΩΝ Η ΠΤΩΧΕΥΟΥΝ ΝΟΜΙΚΑ ΕΤΑΙΡΙΚΑ .

 4. avatar Τόνο Μάσας.

  \"με την εμφάνιση του κινήματος #MeToo \"
  Μέχρι εδώ διάβασα. Καμώματα φεμιναζούδων. Δεν μας έφταναν οι φανατικοί κομουνιστές οι ναζί οι θρησκόληπτοι πλάκωσαν και οι φεμινίστριες.
  Ο κόσμος μας έχει μπλέξει με τις μειοψηφίες των φανατικών, των φοβικών, του μίσους, και της οπισθοδρόμησης. Το διαδίκτυο έχει ανοίξει τις στοές οποί ξεχύνονται ολοι αυτοί.
  Τεχνολογικός μεσαίωνας.

  1. avatar Τσίτος

   Ρε Μάσα
   Πάλι τα νευράκια σου εχεις;
   Βρές μία γυναίκα,ας είναι και αμφιβόλου ηθικής.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει