Η μελέτη ενός καλοδιατηρημένου κρανίου ανθρωποειδούς ηλικίας 1,8 εκατομμυρίων ετών, έρχεται να ανατρέψει κυρίαρχη θεωρία της παλαιοανθρωπολογίας.

Το κρανίο βρέθηκε στο Ντμάνισι της νότιας Γεωργίας πριν από 8 χρόνια και πρόκειται για το πιο πλήρες κρανίο ανθρωποειδούς που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, το κρανίο οδηγεί στην κατάρριψη της θεωρίας ότι πριν από περίπου 2 εκατ. έτη στη Γη συνυπήρχαν αρκετά διαφορετικά είδη προγόνων μας. Αντίθετα, πιθανολογούν ότι στην πραγματικότητα τα διάφορα απολιθωμένα οστά και κρανία που έχουν βρεθεί όλα αυτά τα χρόνια στην Αφρική και στην Ασία, ανήκουν μάλλον στο ίδιο προανθρώπινο είδος, τον Homo erectus, που απλώς είχε διάφορες ανατομικές παραλλαγές.

Έτσι, σύμφωνα με τους ερευνητές αυτούς, ο Homo habilis, ο Homo rudolfensis και άλλα είδη αποτελούν όλοι «κλαδιά» μιας κοινής εξελικτικής κληρονομιάς, του Homo erectus, που κατέληξε στους σύγχρονους ανθρώπους. Οι επιστήμονες από πλήθος χωρών παρατήρησαν ότι το κρανίο συνδυάζει ανατομικά χαρακτηριστικά από τα παραπάνω επιμέρους προανθρώπινα είδη.

«Έχουμε πλέον τις καλύτερες ενδείξεις για το πώς ήταν πραγματικά ο πρώιμος Homo», δήλωσε ο καθηγητής Δαβίδ Λορντκιπανίτζε, επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών.

Το αρκετά πιθηκόμορφο κρανίο, που ονομάστηκε επιστημονικά «Homo erectus ergaster georgicus» ανακαλύφθηκε πριν από 8 χρόνια και από τότε οι επιστήμονες το συγκρίνουν με άλλα πρώιμα ευρήματα του γένους Homo που εμφανίστηκε στην Αφρική πριν από περίπου 2,4 εκατ. χρόνια.

Η συγκριτική ανάλυση των κρανίων των ανθρωποπειδών αποκάλυψε αρκετές ομοιότητες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα τα αφρικανικά κρανία και τα γεωργιανα να θεωρηθούν ότι ανήκουν στο ίδιο είδος προγόνων μας, στους Homo erectus. Οι τελευταίοι εμφανίστηκαν πριν από 1,8 εκατ. χρόνια και θεωρούνται οι πρώτοι με πιο σαφή ανθρώπινα χαρακτηριστικά και ικανότητες.

Σύμφωνα με τη νέα θεωρία, οι προάνθρωποι του Ντμάνισι ήταν Homo erectus που έφθασαν στη Γεωργία μεταναστεύοντας από την Αφρική, όπου μόλις λίγο πριν είχαν εμφανιστεί. Τα αρσενικά ήσαν αρκετά πιο μεγαλόσωμα από τα θηλυκά και είχαν μικρούς εγκεφάλους, μεγάλα δόντια και πρωτόγονα άνω άκρα.

Άλλοι παλαιοανθρωπολόγοι πάντως, μεταξύ των οποίων ο διακεκριμένος επιστήμονας Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, δεν έχουν πειστεί και επιμένουν ότι τουλάχιστον τρία διαφορετικά προανθρώπινα είδη συνυπήρξαν κάποτε στην Αφρική και ότι δεν είναι δυνατό όλα να θεωρηθούν παραλλαγές του Homo erectus.

Εξάλλου, αν και οι επιστήμονες που ανακάλυψαν τα ευρήματα του Ντμάνισι, υποστηρίζουν ότι καταρρίπτεται πλέον η θεωρία πως ένας αυστραλόπιθηκος, που έζησε πριν από 1,9 εκατ. χρόνια στη Νότια Αφρική, ήταν άμεσος πρόγονος του ανθρώπου, ο παλαιοντολόγος Λι Μπέργκερ που τον ανακάλυψε, δήλωσε ότι η νέα ανακάλυψη επουδενί δεν αποδεικνύει ότι η δική του θεωρία είναι λάθος.