Οι έφηβες που φοβούνται ότι θα μεταφερθούν εκτός Μεγάλης Βρετανίας, προκειμένου να… τις παντρέψουν οι γονείς τους, προσπαθούν να ξεφύγουν από το «αναγκαστικό προξενιό», τοποθετώντας ένα κουτάλι στα εσώρουχά τους.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης, Karma Nirvana, η οποία υποστηρίζει τα θύματα αναγκαστικών γάμων, τα κορίτσια ενημερώνονται ότι μπορούν να τοποθετήσουν ένα κουτάλι, ή ένα άλλο μεταλλικό αντικείμενο στα εσώρουχά τους, στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, προκειμένου να ενεργοποιήσουν τους μεταλλικούς ανιχνευτές στο αεροδρόμιο και να… χωριστούν από τους γονείς τους.

Η οργάνωση, όπως ανέφερε σε πρόσφατο άρθρο της η Daily Mail, υποστηρίζει ότι αρκετά κορίτσια έχουν καταφύγει σε αυτήν την τακτική, προκειμένου να αποφύγουν να ταξιδέψουν εκτός τη χώρας και να «προσγειωθούν σε μια ζωή υποταγής».

Λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές η βρετανική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει ότι χιλιάδες κορίτσια εφηβικής ηλικίας κινδύνευαν να οδηγηθούν σε αναγκαστικούς γάμους, καθώς επρόκειτο να ταξιδέψουν στις χώρες τους με τις οικογένειές τους.

Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών παρείχε υποστήριξη, προσθέτει το δημοσίευμα, σε 1.485 περιπτώσεις μέχρι το Δεκέμβρη του 2012, παρότι εκφράζονται φόβοι ότι ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος. Γύρω στις 400 περιπτώσεις από αυτές καταγράφηκαν του τρεις καλοκαιρινούς μήνες.

Πάνω από το ένα τρίτο αυτών των περιπτώσεων αφορούσε παιδιά κάτω των 17 ετών, ενώ το 80% από αυτά ήταν κορίτσια.
«Όταν νεαρά παιδιά καλούν στο τηλεφωνικό μας κέντρο ζητώντας για συμβουλές, λέγοντας ότι δε γνωρίζουν πότε ή αν θα τους συμβεί, τα συμβουλεύουμε να βάζουν ένα κουτάλι στα εσώρουχά τους. Όταν πηγαίνουν στο αεροδρόμιο και περνάνε τον έλεγχο, από τη στιγμή που είναι πάνω από 16 τους πηγαίνουν σε έναν ξεχωριστό χώρο για έλεγχο, όπου μπορεί να έχουν την τελευταία τους ευκαιρία να αναφέρουν σε κάποιον ότι εξαναγκάζονται σε γάμο» πρόσθεσε η Karma Nirvana.

Οι μισές από τις περιπτώσεις με τις οποίες ασχολήθηκε η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΞ της Μ. Βρετανίας είχαν να κάνουν με το Πακιστάν. Οι υπόλοιπες αφορούσαν το Μπαγκλαντές, την Ινδία, τη Σομαλία, την Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ.

Η γηραιότερη περίπτωση αφορούσε γυναίκα ηλικίας 71 ετών και η μικρότερη ενός κοριτσιού μόλις δύο ετών, προσθέτει το δημοσίευμα.

Ένα από τα θύματα τέτοιων γάμων, τα στοιχεία του οποίου προστατεύονται από την αστυνομία του Essex, είχε δηλώσει στο AFP ότι ο πατέρας της την ανάγκασε να παντρευτεί στην Ινδία, αφού φρόντισε να την απειλήσει πρώτα ότι θα τη σκότωνε αν το έσκαγε.

«Με έδωσε σε έναν εντελώς άγνωστο. Εκείνη τη νύχτα ο άντρας μου με βίασε και αυτή η κακοποίηση συνεχίστηκε για περίπου οκτώμιση χρόνια της ζωής μου» είχε πει.
Τελικά κατάφερε να ξεφύγει…