Στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον όπως επιβεβαίωσαν επίσημα οι χώρες τους.

«Ο πρόεδρος είχε το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την προετοιμασία της διάσκεψης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι προσπάθειες για την διευθέτηση της λιβυκής κρίσης επιταχύνθηκαν μετά την ανακοίνωση από την Μόσχα της εφαρμογής επ’ αόριστον εκεχειρίας και μετά την αναγγελία της πραγματοποίησης διεθνούς διάσκεψης για την Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ την Κυριακή στο Βερολίνο.

Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν χώρες που υποστηρίζουν τις εμπόλεμες πλευρές ή εμπλέκονται κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην ειρηνευτική διαδικασία, ανάμεσά τους η Ρωσία, η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Γαλλία.

Στόχος της, ο περιορισμός της ανάμειξης ξένων δυνάμεων που τροφοδοτούν την σύρραξη και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την επανάληψη του ενδολιβυκού διαλόγου.

Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Φάγεζ αλ-Σάρατζ και ανακοίνωσε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο πλευρό της κατά των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της Βεγγάζης.

Η Ρωσία από την πλευρά της θεωρείται, παρά την άρνησή της, ότι υποστηρίζει τον στρατηγό Χαφτάρ με όπλα, χρήματα και μισθοφόρους. Ο Χαφτάρ μπορεί επίσης να υπολογίζει στη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, περιφερειακούς αντιπάλους της Άγκυρας.

Η Γαλλία έχει προτείνει την μεσολάβησή της ανάμεσα στους κύριους παράγοντες της σύγκρουσης από το 2017 μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία. Ωστόσο, επικρίνεται συχνά ότι υποστηρίζει τον στρατηγό Χαφτάρ.

Στο Λονδίνο, εκπρόσωπος της Ντάονουνγκ Στριτ επιβεβαίωσε και την συμμετοχή του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην διάσκεψη του Βερολίνου.