Τα ερωτήματα που αφορούν την κατάρριψη του ουκρανικού αεροπλάνου από το Ιράν παραμένουν πολλά ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και τόνισε πως αναμένει πλήρη συνεργασία στην εν εξελίξει έρευνα.

Από τη συντριβή του αεροπλάνου σκοτώθηκαν και οι 176 επιβαίνοντες σε αυτό, περιλαμβανομένων 57 Καναδών.

Το Ιράν ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως κατέρριψε το αεροπλάνο κατά λάθος.

«Ο Καναδάς και ο κόσμος έχουν ακόμη πολλές ερωτήσεις, ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν», είπε ο Τριντό σε συνέντευξη Τύπου την οποία μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και πρόσθεσε:

«Είναι απολύτως απαραίτητο ο Καναδάς να συμμετάσχει στην έρευνα αυτή. Αναμένουμε την πλήρη συνεργασία των ιρανικών αρχών».

Αν και ο Καναδάς δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν από το 2012, ο Τριντό μίλησε με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί νωρίτερα σήμερα, αφού ο Ροχανί είπε πως η κατάρριψη από τον στρατό του αεροπλάνου ήταν ένα «ολέθριο λάθος».

Ο Ροχανί δεσμεύθηκε ότι θα συνεργαστεί με τους Καναδούς ερευνητές, ότι θα εργαστεί για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή και ότι θα συνεχίσει τον διάλογο, όπως αποκάλυψε ο Τριντό.

Ο Τριντό παράλληλα είπε πως μια «πλήρης και ολοκληρωμένη» έρευνα είναι καίριας σημασίας προκειμένου να προσδιοριστεί αν η κατάρριψη του αεροπλάνου οφειλόταν πράγματι σε λάθος, και είπε πως η αποζημίωση από το Ιράν των θυμάτων θα πρέπει να είναι «μέρος του μίγματος».

Ο Καναδός πρωθυπουργός δήλωσε πως είπε στον Ροχανί ότι η παραδοχή του Ιράν ότι κατέρριψε χωρίς να έχει την πρόθεση το επιβατηγό αεροσκάφος είναι «ένα σημαντικό βήμα», αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα προκειμένου να έχουμε «πλήρη καθαρότητα για το πώς μια τέτοια φρικτή τραγωδία μπορεί να συνέβη».

Λέγοντας ότι είναι «εξοργισμένος», ο Τριντό πρόσθεσε: «Ο Καναδάς δεν θα ησυχάσει μέχρι να καταλογιστούν οι ευθύνες, να αποδοθεί δικαιοσύνη και οι οικογένειες να έχουν το κλείσιμο που τους αξίζει».

Ανακοίνωσε εξάλλου ότι μια ομάδα Καναδών ειδικών αναμένεται εντός ωρών στην Τεχεράνη προκειμένου να «εγκαθιδρύσει μια παρουσία επί του πεδίου προς υποστήριξη των καναδικών οικογενειών».

«Αυτή τη στιγμή τρεις θεωρήσεις διαβατηρίου έχουν εγκριθεί για τα μέλη της ομάδας ταχείας ανάπτυξης» που αναμένονται γύρω στις 16:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα», είπε και πρόσθεσε: «Θα ακολουθήσουν και άλλα μέλη της ομάδας» και «οι Ιρανοί συνεργάζονται αυτή τη στιγμή για την έκδοση των θεωρήσεων διαβατηρίου».