Επαφές με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD είχε η Άνγκελα Μέρκελ για τον πιθανό σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, δεν απέκλεισε ωστόσο συνομιλίες και με άλλους πιθανούς εταίρους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναδείχθηκε μεγάλη νικήτρια των χθεσινών εκλογών με τους Χριστιανοδημοκράτες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό τους από την επανένωση της Γερμανίας και την ίδια να θεωρείται και προσωπικά θριαμβεύτρια της κάλπης.

«Εμείς οι συντηρητικοί έχουμε καθαρή εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση και η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, οπότε θα υλοποιήσουμε την εντολή αυτή», δήλωσε η Μέρκελ που θα βρεθεί για τρίτη θητεία στην Καγκελαρία της Γερμανίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Φυσικά είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες και είχα ήδη αρχικές επαφές με τον πρόεδρο του SPD Sigmar Gabriel, ο οποίος είπε πως το SPD θα πρέπει πρώτα να συγκαλέσει συνάντηση των ηγετικών στελεχών του την Παρασκευή», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών «δυνατή ψήφο για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» η οποία πρέπει να μείνει προσηλωμένη στη διαδικασία μεταρρύθμισής της για να γίνει πιο ανταγωνιστική.