Η Τζεμιλέ Γιουσούφ είναι μετά τις χθεσινές γερμανικές εκλογές το πρώτο πρόσωπο μουσουλμανικού θρησκεύματος που εκλέγεται με το ψηφοδέλτιο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας.

Η 35χρονη Γιουσούφ γεννήθηκε στη Γερμανία σε τουρκική οικογένεια. Στις χθεσινές εκλογές κέρδισε μια έδρα του CDU στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας παρόλο που απέτυχε να κερδίσει την έδρα στην εκλογική της περιφέρεια στην πόλη Χάγκεν.

«Ο δρόμος ως εδώ ήταν μακρύς», είπε η Γιουσούφ μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο, «για μένα προσωπικά, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία».

Το CDU είχε πάντως μουσουλμάνους βουλευτές σε κρατίδια εδώ και αρκετά χρόνια, θυμίζει το ΑΜΠΕ.

Η Γιουσούφ τράβηξε την προσοχή στη Γερμανία όταν έγινε η πρώτη μουσουλμάνα υποψήφια του κεντροδεξιού κόμματος σε εθνικές εκλογές, καθώς η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση υπογραμμίζει πως ο χριστιανισμός είναι ένα από τα θεμέλια της γερμανικής ζωής.

«Θέλουμε μια Ευρώπη που να είναι προσηλωμένη στις χριστιανικές και δυτικές ρίζες της και να ζει απ’ αυτές», αναφέρεται στο εκλογικό πρόγραμμα του CDU.

Οι γονείς της Γιουσούφ προέρχονται από τη τουρκόφωνη μουσουλμανική μειονότητα της Ελλάδας και είχαν μεταναστεύσει στη Γερμανία. Η ίδια γεννήθηκε στο Λεβερκούζεν, έχει μάστερ στις πολιτικές επιστήμες και τις ισλαμικές σπουδές και ήταν ως τώρα αξιωματούχος της κυβέρνησης του κρατιδίου.

«Οι θρησκευόμενοι άνθρωποι, σε οποιαδήποτε θρησκεία κι αν ανήκουν, έχουν κοινά συμφέροντα. Τόσο οι μουσουλμάνοι όσο και οι χριστιανοί στη Γερμανία θέλουν για παράδειγμα να διδάσκεται η θρησκεία στο σχολείο», είχε δηλώσει πρόσφατα η Γιουσούφ στο ραδιοσταθμό της Ντόιτσε Βέλε.

Στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας υπήρχαν από χρόνια πολλοί μουσουλμάνοι που ήταν μέλη άλλων κομμάτων, αλλά το CDU φαινόταν μάλλον διστακτικό στην προσέγγιση της μουσουλμανικής κοινότητας.

Το 2010, η τουρκικής καταγωγής και γεννημένη στο Αμβούργο Αϊγκιούλ Οζκάν, μέλος του CDU, είχε διοριστεί υπουργός στην περιφερειακή κυβέρνηση του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας.