Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Καρλ Έριαβετς συντάχθηκε με το μεγάλο αριθμό ομολόγων του, κυρίως από την Ευρώπη, οι οποίοι με επιστολή τους καλούν όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία να συμμορφωθούν με τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και να προστατεύουν τον άμαχο πληθυσμό από τη βία.

«Η βία κατά των αμάχων στη Συρία πρέπει να τερματιστεί τώρα. Επέκταση των ανθρωπιστικών προσπαθειών απαιτείται άμεσα, ανεξάρτητα από τις πολιτικές προσπάθειες επίλυσης της λύσης» τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή που συνυπέγραψε ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι υπουργοί Εξωτερικών καλούν όλους τους εμπλεκόμενους να αναλάβουν την υποχρέωση τους για την προστασία των αμάχων και του ιατρικού προσωπικού και να επιτρέψουν και να διευκολύνουν την άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση του προσωπικού των ανθρωπιστικών υπηρεσιών σε όλη την επικράτεια.

Οι υπουργοί καταδικάζουν τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, επισημαίνοντας ότι χρήση τους από οποιονδήποτε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου.

Την επιστολή υπογράφουν υπουργοί Εξωτερικών ευρωπαϊκών χωρών καθώς και της Αιγύπτου, της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης και της Ακτής Ελεφαντοστού.