Το κύμα εγκληματικότητας που έλουσε τη βρετανική πόλη στη βικτοριανή εποχή δεν είχε όμοιό του.

Με κασκέτα και τζάκετ, οι νεαροί εγκληματίες θυμίζουν τους χαρακτήρες του «Όλιβερ Τουίστ», αλίμονο όμως!

Γιατί τα αγόρια και τα κορίτσια που φιγουράρουν στα αστυνομικά αρχεία έκαναν πολλά περισσότερα από το να βουτούν στις τσέπες του ανυποψίαστου κοσμάκη.

Οι εικονιζόμενοι, όπως αναφέρει η Huffington Post, Harry Fowler, Ernest Bayles, Stephen McHickie και Thomas Gilbert, όλοι τους μέλη της διαβόητης συμμορίας «Peaky Blinders» έσπειραν τον τρόμο στην πόλη στη στροφή του 20ού αιώνα.

Η συμμορία πήρε το ανατριχιαστικό της όνομά από την πρακτική του ραψίματος ξυραφιών στα κασκέτα τους, ώστε να μπορούν να τραυματίζουν και να τυφλώνουν τόσο τα θύματα όσο και τους αντιπάλους τους στον δρόμο χτυπώντας τους με το κεφάλι!

Η συμμορία κυριάρχησε στις βιομηχανικές περιοχές του Μπέρμιγχαμ από τη δεκαετία του 1880 μέχρι και τις αρχές του 1900, σε μια εποχή δηλαδή που η πόλη γνώρισε ιδιαίτερη βιομηχανική άνθηση.

Το δεύτερο κανάλι του BBC είναι έτοιμο να αναβιώσει τους διαβόητους εγκληματίες μέσα από τη νέα δραματική σειρά του και η αστυνομία του Μπέρμιγχαμ, για να γιορτάσει το γεγονός, ξέθαψε τα μητρώα της αυθεντικής συμμορίας, που μετρούν περισσότερα από 100 χρόνια ζωής.

Παρά το γεγονός βέβαια ότι η συμμορία ήταν διαβόητη για ειδεχθή εγκλήματα, οι άντρες και τα αγόρια που είχαν συλληφθεί κατηγορούνταν για μικρο-αδικήματα, όπως κλοπές ποδηλάτων και διαρρήξεις.

Όλοι τους είναι ντυμένοι ωστόσο με την παραδοσιακή «στολή» των Peak Blinders, τη συμμορία που έμεινε γνωστή, σύμφωνα με τα δικαστικά μητρώα, για τους «αθυρόστομους νεαρούς που παραμόνευαν στους δρόμους μεθυσμένοι προσβάλλοντας και ληστεύοντας τους περαστικούς».

Ο τρόπος μάλιστα που λήστευαν τα θύματά τους ήταν ιδιαίτερος: τους κουτουλούσαν με το καπέλο τους, στο οποίο όπως είπαμε είχαν ραμμένα ξυραφάκια, προκαλώντας δάκρυα και προσωρινή τύφλωση του θύματος, ξαφρίζοντάς το κατόπιν ανενόχλητα! Στο στόχαστρό τους έβαζαν όποιον έμοιαζε ανυπεράσπιστος, από μικροκαμωμένους επιχειρηματίες μέχρι και νεαρά κορίτσια, καθώς η χρηματική λεία ήταν πάντα ο μεγάλος στόχος.

Η συμμορία δεν έμεινε φυσικά μόνο στις κλοπές, αφού σύντομα θα έχτιζε μια μικρή αυτοκρατορία παράνομου στοιχηματισμού, «προστασίας» σε καταστήματα και μαύρης αγοράς!