Καυκάσιοι, μεταξύ των οποίων και Τσετσένοι, μάχονται στο πλευρό των Σύρων ανταρτών, δήλωσε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Μόσχα.

«Οι υπήκοοι τουλάχιστον 83 χωρών, οι οποίοι εξοπλίζονται και εκπαιδεύονται στην Τουρκία, μετέχουν στην επίθεση εναντίον της χώρας μας», σημείωσε ο Μουάλεμ κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Δούμας (κάτω Βουλή) Σεργκέι Ναρίσκιν.

«Μεταξύ αυτών, υπάρχουν εκείνοι που προέρχονται από τον Καύκασο, από την Τσετσενία (. . .). Είναι τρομοκράτες», πρόσθεσε ο Μουάλεμ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, τις οποίες μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Στα τέλη Ιουλίου η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ» έγραφε επικαλούμενη τον εκπρόσωπο των Τσετσένων αυτονομιστών ανταρτών, Ουζμάν Φερζάουλι, ότι τουλάχιστον εκατό Τσετσένοι λαμβάνουν στις μάχες στην Συρία στο πλευρό των Σύρων ανταρτών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πλειονότητα των Τσετσένων, οι οποίοι εισέρχονται στην Συρία μέσω Τουρκίας, προέρχονται από τον ρωσικό Καύκασο. Ωστόσο στο πλευρό των Σύρων ανταρτών πολεμούν επίσης και Τσετσένοι που είναι πρόσφυγες στην Ευρώπη.