Στέλεχος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ζητήσει την έγκριση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης με ψηφοφορία – όπως απαιτούσε η αντιπολίτευση- πριν από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας.

Ο υπουργός αρμόδιος για τις Σχέσεις με την Εθνοσυνέλευση Αλέν Βινταλί δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL ότι η διεξαγωγή ψηφοφορίας «δεν αποτελεί θέμα-ταμπού για τον Φρανσουά Ολάντ», παρά το γεγονός πως η κυβέρνησή του επιμένει στη θέση ότι ο πρόεδρος δεν έχει ως εκ του συντάγματος την υποχρέωση να ζητήσει την έγκριση της βουλής.

Ο Βινταλί πάντως επέμεινε ότι στην αυριανή συζήτηση στη γαλλική βουλή δεν θα υπάρξει καμία ψηφοφορία. «Για ποιο πράγμα να ψηφίσουμε την Τετάρτη;» διερωτήθηκε ο υπουργός, αφήνοντας πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο της διεξαγωγής μιας τέτοιας διαδικασίας στο μέλλον, πιθανόν μετά τη σχεδιαζόμενη ψηφοφορία το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ αρχίζει εργασίες εκ νέου μετά τις θερινές διακοπές την 9η Σεπτεμβρίου και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ρεπουμπλικανός Τζον Μπένερ έχει δηλώσει ότι η πρόταση της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα για τη Συρία θα συζητηθεί αμέσως μόλις το σώμα συνεδριάσει.

«Ο πρόεδρος της δημοκρατίας έχει την εξουσία και είναι αυτός, και μόνον αυτός, που πρέπει πιθανόν να αποφασίσει εάν και κατά πόσον θα γίνει ψηφοφορία, όταν έλθει η ώρα», είπε ο Βινταλί.

Χθες Δευτέρα ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την γαλλική Εθνοσυνέλευση να ψηφίσει για την επέμβαση σε μια δεδομένη στιγμή, αλλά είχε διευκρινίσει πως «την Τετάρτη θα γίνει μια συζήτηση χωρίς ψηφοφορία, διότι σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν θα συγκροτηθεί ένας (διεθνής) συνασπισμός».

Η Γαλλία δεν σχεδιάζει πάντως να επέμβει μόνη της στη Συρία. «Εάν το αμερικανικό Κογκρέσο αντιταχθεί στην επέμβαση, η Γαλλία δεν θα λάβει μέρος» στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας, είπε η πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της Εθνοσυνέλευσης, η Πατρισιά Αντάμ. «Εάν το Κογκρέσο πει ναι σε ένα πλήγμα, θα τεθεί το ερώτημα εάν υποστηρίζουμε την επέμβαση» και θα λάβουν μέρος σε αυτή οι γαλλικές δυνάμεις, πρόσθεσε η ίδια.