Η πολεμική αεροπορία της Κίνας και της Τουρκίας διεξήγαγαν κοινή άσκηση, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Φαίνεται πως είναι οι πρώτες τέτοιες ασκήσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

 Η Τουρκία διαβεβαίωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα «φροντίσει τα μέγιστα» ώστε να προστατεύσει τις ευαίσθητες τεχνολογίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, δήλωσε η αντισυνταγματάρχης Ταμάρα Πάρκερ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

«Απ΄ό,τι γνωρίζουμε, F-16 κατασκευής ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν στην άσκηση», δήλωσε η Πάρκερ ενώ παρέπεμψε στην τουρκική κυβέρνηση για λεπτομέρειες των ασκήσεων.

Πληροφορίες στον τουρκικό Τύπο ανέφεραν πως οι ασκήσεις διεξήχθησαν από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου στην αεροπορική βάση του Ικονίου στην περιοχή της κεντρικής Ανατολίας.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ δήλωσαν πως η άσκηση, τονίζει την ικανότητα της Κίνας να επιχειρεί πέρα από την επικράτειά της.

Αξιωματούχος του Πενταγώνου, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε πως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η τουρκική πολεμική αεροπορία χρησιμοποίησε μαχητικά F-4 Φάντομ, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, ενώ η Κίνα χρησιμοποίησε τα ρωσικής κατασκευής SU-27.